Τσαμπέλα ρομανιόλα, ένα κέικ που μοιάζει με μπισκότο

Ciambella (κουλούρα) romagnola ή zamblôn ή brazadela. Ναι, σωστά διαβάσατε, κουλούρα, αλλά μακρόστενη, σε μορφή φρατζόλας, δεν θα την συναντήσετε ποτέ σε στρογγυλό σχήμα και βέβαια δεν έχει τρύπα στην μέση… Οι εκπλήξεις σε αυτό το γλυκό είναι πολλές!

Τσαμπέλα ρομανιόλα

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη

Υλικά 

  • 300γρ αλεύρι γ.ο.χ.,
  • 150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
  • 8 γρ (1/2 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ                 
  • 1 πρέζα αλάτι,                 
  • ένα μεγάλο ακέρωτο λεμόνι, το ξύσμα
  • 2 αυγά,
  • 50 γρ βούτυρο λιωμένο,
  • 3 κ.σ. λικέρ με γλυκάνισο

Για το ψήσιμο

  • 2-3 κ.σ. γάλα,
  • ζάχαρη κρυσταλλική,
  • γκρανέλα ζάχαρης

Προετοιμασία

Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει. Μέσα σε μία γαβάθα κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν, προσθέστε την ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα από το λεμόνι.

Ανοίξτε στο κέντρο μία λακουβίτσα και προσθέστε τα αυγά, χτυπημένα ελαφρά απλά να ανακατευτούν κρόκοι και ασπράδια, το βούτυρο και το λικέρ. Αναμείξτε, κατά προτίμηση με τα χέρια, μέχρι να πάρετε μία σφιχτή ζύμη.

Πλάστε την ζύμη σε φρατζόλα και τοποθετήστε την σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολητικό χαρτί. Αλείψτε με το γάλα και πασπαλίστε με λίγο ζάχαρη και λίγη γκρανέλα ζάχαρης. Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, γιά περίπου 45 λεπτά, μεχρι να ροδίσει. Προσοχή να μην την παραψήσετε και ξεραθεί.

Βγάλτε την τσαμπέλα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει πριν την δοκιμάσετε.

Διατηρείται άριστα για 15 ημέρες

http://www.bostanistas.gr