Τρικαλινός Στρατηγός-Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ… για το «Νίκας τοις βασιλεύσι»

Το ασυνήθιστο αυτό περιστατικό συνέβη στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων σε στρατόπεδο της Λέσβου, με πρωταγωνιστές τον Υποστράτηγο Χρήστο Πουλιανίτη, διοικητής της 98 ΑΔΤΕ, με καταγωγή από το Δροσερό Τρικάλων και ένα ψάλτη. Ο ιερέας έκανε αγιασμό και φθάνοντας στον γνωστό ψαλμό «Σώσον Κύριε τον λαόν σου..» τον είπε με το πολιτικά ορθό «Νίκας τοις ευσεβέσι» το οποίο έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια.

Ο ψάλτης όμως είχε άλλη άποψη και έψαλε «Νίκας τοις βασιλεύσι», υποστηρίζοντας ότι ακολουθεί τα ιερά κείμενα. Ο στρατηγός παρενέβη και ζήτησε να ακολουθείται η πεπατημένη, καθώς βρίσκονταν και στον χώρο του στρατοπέδου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος έχει εκδώσει Εγκύκλιο στις 4.11.1998, προτρέποντας τις Μητροπόλεις ώστε, όταν ψάλλεται το τροπάριο εκτός Ιερών Ναών η φράση «Νίκας τοις βασιλεύσι» να αντικαθίσταται από το «νίκας τοις ευσεβέσι κατ’ εναντίων», προκειμένου να αποσοβηθούν οι πολιτικές αντιδράσεις.

Ο στρατηγός ζήτησε να γίνει σεβαστή η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου.

Όμως ο ψάλτης επανήλθε για δεύτερη φορά με το «Νίκας τοις βασιλεύσι», γεγονός που επέτεινε τον εκνευρισμό του στρατηγού.

Τελικά το θέμα πήρε διαστάσεις πρωτοσέλιδου στα «Νέα της Λέσβου».

Πηγή: Army voice