Τρικαλινά ΚΟΥΡΟΥ τυροπιτάκια by antonis cooken

Tσονάκια μου επειδή μου έχετε ζητήσει πάρα πολλές φορές να σας δώσω μια καταπληκτική συνταγή για ΚΟΥΡΟΥ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ που να σπάνε στο στόμα και να γεμίζουν νοστιμιά τον ουρανίσκο μας, εδώ σας την έχω ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από τo trikalaIN.gr.

Πάμε στη κουζίνα του Πρωτάρη να τα φτιάξουμε!!!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το ζυμάρι:

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (230 γρ.)

Σπορέλαιο (Ηλιέλαιο ή Αραβοσιτέλαιο) 100 ml

Μαργαρίνη ή Βούτυρο (100 γρ.) – Λιωμένο

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ. + 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (15 γρ.) – Ανακατεμένα καλά.

1 μεγάλο αυγό ελαφρώς χτυπημένο (κρόκο+ ασπράδι μαζί)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι + 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Υλικά για την γέμιση: Τυρί φέτα (400 γρ.) Θρυμματισμένη – Η βαρελίσια είναι πιο εύγευστη αλλά και πιο ακριβή σε σχέση με του δοχείου. Εγώ αγοράζω φέτα σε τρίμματα που είναι πιο οικονομικά!

Μιξ κίτρινων τυριών (100 γρ.) /

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο ή πιπέρι πάπρικα και μυρωδικά της αρεσκείας σας (ρίγανη, δυόσμος, άνηθος κ.λπ.)

Όλα τα υλικά της γέμισης τα ανακατεύω σε μια λεκανίτσα και αφήνω στην άκρη.

Βάψιμο: 2 κρόκους από αυγά μεγάλου μεγέθους χτυπημένα ελαφρώς με μια κουταλιά της σούπας νερό.

Ντύνω με αντικολλητικά χαρτιά 2 ταψιά του φούρνου μας.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 C (αντιστάσεις) – 160 C (αέρας). Προτιμήστε αντιστάσεις.

Διαδικασία: Στο κάδο του μίξερ ρίχνω όλα τα υλικά για το ζυμάρι και ανακατεύω για 5 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν και να έχω ένα ομοιόμορφο εύθρυπτο ζυμάρι.

Έπειτα φτιάχνω ένα ομοιόμορφο μεγάλο σαλάμι και το χωρίζω σε ίσα μέρη, ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε να φτιάξουμε τα πιτούνια μας (τυροπιτάκια).

Πασπαλίζω με λίγο καλαμποκάλευρο την επιφάνεια εργασίας και ανοίγω σε μικρά δισκάκια πάχους περίπου μισό εκατοστό γιατί αν φτιάξουμε την ζύμη πολύ λεπτή σπάει.

Παίρνω από την γέμιση μια κουταλιά της σούπας και τοποθετώ στο μέσον κάθε δίσκου (ζύμης).

Διπλώνω να σχηματιστεί μισοφέγγαρο και πιέζω τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσει καλά κάθε πιτούνι που φτιάχνω. Τοποθετώ στο ταψί. Όταν ολοκληρώσω με την όλη διαδικασία με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής βάφω κάθε πιτούνι και πασπαλίζω (προαιρετικά) με σησάμι ή μαυροσήσαμο!

Τοποθετώ στο προθερμασμένο φούρνο για 30 έως 50 λεπτά μέχρι να τα δούμε να ροδοψηθούν. Κατά την διάρκεια του ψησίματος μετά τα 25 λεπτά αλλάζω την αρχική θέση των ταψιών αντίστροφα της τοποθέτησης (δηλαδή το πάνω ταψί το βάζω κάτω και το κάτω πάνω για να έχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο). Όταν είναι έτοιμα βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά αν και είμαι σίγουρος ότι στο 5λεπτο κάποιο χέρι θα αρπάξει μερικά για να τα δοκιμάσει και έπειτα θα ορμήξουν περισσότερα!!! Βέβαια υπάρχει και στο κανάλι μου antonis cooken στο Youtube η κορυφαία συνταγή για πιτάκια κουρού με περισσότερες λεπτομέρειες και μόνο 3 υλικά! Καλή επιτυχία!