Τριήμερη εκδρομή στη Μονεμβασιά το 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων

monembasia 14

Στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «το κάστρο της πόλης μου», 14 μαθητές του τμήματος Γ2 του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων σε συνεργασία με τη Β τάξη του Γυμνασίου Φαρκαδόνας στις 27, 28 και 29 Μαρτίου 2014 επισκεφτήκαμε την πόλη και το κάστρο της Μονεμβασιάς. Την εκδρομή συνόδευσαν οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου κα Χρυσούλα Πυρώτη, ο κ. Αθανάσιος Καρνέζης και η διευθύντρια του Γυμνασίου Φαρκαδόνας κ. Μαίρη Τρίκα με τους συνοδούς καθηγητές κ.κ. Κούρτη Παναγιώτη και Ζέρβα Βασιλική.

Με παρέα τους συνοδούς καθηγητές μας και αφού επιβιβάστηκαν και τα παιδιά του σχολείου Φαρκαδόνας ξεκινήσαμε, έχοντας αστείρευτη διάθεση, το ταξίδι μας. Πρώτη μας στάση το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε από την τρισδιάστατη αναπαράσταση της Ιστορικής Μάχης των Θερμοπυλών και τα διαδραστικά τραπέζια με οθόνες αφής που έδιναν ακόμη πιο πολλές λεπτομέρειες.
Μέσα από μια υπέροχη διαδρομή φτάσαμε στην επόμενη στάση μας που ήταν ο Ισθμός της Κορίνθου. Εκεί είχαμε την ευκαιρία μετά το γεύμα να θαυμάσουμε το καταπληκτικό αυτό κατασκευαστικό έργο. Το μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη ήταν ο επόμενος σταθμός μας. Τα εκθέματά του ήταν ενδιαφέροντα και μάθαμε πολλά πράγματα για την επεξεργασία της ελιάς και την παραγωγή του λαδιού. Για αρκετή ώρα και πριν μπούμε ξανά στο λεωφορείο για τον τελικό προορισμό μας περιηγηθήκαμε στο κέντρο της Σπάρτης όπου εντυπωσιαστήκαμε από τα αγάλματα των ηρωικών Σπαρτιατών. Αργά το βράδυ φτάσαμε στη Μονεμβασιά και μετά από μια κουραστική μέρα τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Αφού πήραμε πρωινό κατεβήκαμε στην παραλία για μια πρωινή βόλτα, βγάλαμε φωτογραφίες και απολαύσαμε την ανατολή του ηλίου. Ο θαλασσινός αέρας και ο ήχος του κύματος θύμιζε καλοκαίρι. Συγκεντρωθήκαμε και πήραμε το δρόμο για το κάστρο της Μονεμβασιάς. Η είσοδος στην Καστροπολιτεία ήταν εντυπωσιακή για όλους μας. Ο παραδοσιακός τρόπος που ήταν χτισμένα τα σπίτια, οι ξενώνες, τα μαγαζιά, τα ξενοδοχεία, οι εκκλησίες, τα καφέ, σε παρέπεμπε σε μια άλλη εποχή που σε καλούσε να την εξερευνήσεις. Μεταξύ αυτών είδαμε και το σπίτι όπου έζησε ο μεγάλος ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος. Περισσότερο απ’ όλα μας μάγεψε η θέα από το κάστρο. Θα μπορούσαμε να καθίσουμε ώρες χαζεύοντας το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και τον καθαρό ουρανό. Οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ Μολάων μας βοήθησαν ενημερώνοντάς μας για την ιστορία του καθενός κτιρίου και τη χρησιμότητά του. Το μεσημέρι κατεβήκαμε στο κέντρο της Μονεμβασιάς όπου γευματίσαμε σε μια υπέροχη ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο να ξεκουραστούμε και να περιμένουμε ανυπόμονα το απόγευμα που θα ανεβαίναμε στο ψηλότερο σημείο του κάστρου. Νωρίς το απόγευμα και αφού είχαμε λάβει την κατάλληλη ενημέρωση για άλλη μια φορά από το ΚΠΕ Μολάων, ανηφορήσαμε για το μοναδικό αυτό σημείο του κάστρου η θέα του οποίου «σου κόβει την ανάσα». Έχοντας στο μυαλό μας τις καλύτερες των εντυπώσεων επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και ετοιμαστήκαμε για τη βραδινή μας βόλτα στο κέντρο της Μονεμβασιάς. Ο υπέροχος φωτισμός του κάστρου μας συνόδευε στη μικρή μας εξερεύνηση των πεζόδρομων και της κάθε γωνιάς της πόλης. Στην παραλία για άλλη μια φορά κάναμε τον απολογισμό της ημέρας και αργά το βράδυ ανεβήκαμε στο ξενοδοχείο για ύπνο.
Αν και είχαμε ακόμη μια ημέρα μπροστά μας η σκέψη του τέλους αυτής της υπέροχης διαδρομής είχε ήδη μπει στο μυαλό όλων μας. Το επόμενο πρωί αφού πήραμε το πρωινό μας και τακτοποιήσαμε τις αποσκευές μας στο λεωφορείο, αφήσαμε πίσω μας την υπέροχη Μονεμβασιά με τη σκέψη πως σίγουρα θα ξανάρθουμε. Αναχωρήσαμε με πρώτο σταθμό το Δεσποτάτο του Μυστρά. Περπατήσαμε και επισκεφτήκαμε το κάστρο, τα μνημεία του, τις εκκλησίες του και μάθαμε την ιστορία του. Η Σπάρτη με τις υπέροχες πορτοκαλιές αποτέλεσε τη μεσημεριανή μας στάση για φαγητό πριν τον τελικό δρόμο της επιστροφής.
Αργά το απόγευμα και αφού περάσαμε ξανά από τον Ισθμό αρχίσαμε ένας ένας να συνειδητοποιούμε πως έπρεπε να αποχαιρετήσουμε την εκδρομή μας. Γεμάτοι με αναμνήσεις, γνώσεις, χαρά και εντυπώσεις κατανοήσαμε πως σε μια εκδρομή μπορούν να συνεργαστούν άψογα η εκμάθηση με την ψυχαγωγία. Είμαστε χαρούμενοι γιατί γνωρίσαμε νέους τόπους της χώρας μας, της Ελλάδας μας, η οποία έχει μοναδικούς προορισμούς με απίστευτη φυσική ομορφιά, Πολιτισμό και Ιστορία. Και ναι, μετά από μια τέτοια εκδρομή τολμούμε να πούμε πως είμαστε γεμάτοι από γνώσεις και εμπειρίες.
Ευχαριστούμε πολύ τους καθηγητές μας την κα Χρυσούλα Πυρώτη και τον κ. Αθανάσιο Καρνέζη που μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Ευχαριστούμε επίσης τους μαθητές και τους καθηγητές του Γυμνασίου Φαρκαδόνας που και χάρη στη δική τους συνεργασία καθ όλη τη διάρκεια της εκδρομής πετύχαμε ένα άριστο αποτέλεσμα. Τέλος ευχαριστούμε τον οδηγό μας για την άψογη συμπεριφορά του σε όλους. Εύχομαι στο μέλλον να έχουμε και άλλες τέτοιες μοναδικές περιβαλλοντικές δράσεις.

Ελένη Καραστέργιου, μαθήτρια Τρίτης τάξης, του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων

.