Τρία ανθρώπινα ομοιώματα κατασκευασμένα από τον συμπολίτη Νίκο Μαρδάνη (φωτό+ βίντεο)

Είναι γεγονός πως όταν «παντρεύονται» το μεράκι και η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, τότε μπορούν να γίνουν πραγματικά θαύματα. Και κάτι τέτοιο συμβαίνει στην περίπτωση του συμπολίτη Νίκου Μαρδάνη, ο οποίος αν και πυροσβέστης στο επάγγελμα, έχει εξελιχθεί σε ένα δεινό κατασκευαστή-από την αρχή μέχρι την τελική μορφή τους και με την παραμικρή λεπτομέρεια-ανθρώπινων ομοιωμάτων, που εξασκούν παραδοσιακά επαγγέλματα.

Αυτές τις μέρες μόλις ολοκλήρωσε, μετά από πολύ αγώνα, προσωπικό κόπο και δαπάνη χρημάτων, την κατασκευή δύο ακόμη ομοιωμάτων, αυτά του τσαγκάρη και της υφάντρας, που ήρθαν να προστεθούν στο ήδη υπάρχον του σιδερά και έτσι να γίνουν τρία μέχρι στιγμής και σας τα παρουσιάζει αποκλειστικά σήμερα το trikalaIN,ενώ στα σχέδια του Νίκου Μαρδάνη είναι να τα φτάσει στα είκοσι.

Να σημειωθεί πως και τα τρία ανθρώπινα ομοιώματα(σιδεράς, τσαγκάρης, υφάντρα),έχουν κίνηση, σαν να είναι ζωντανά, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η λεπτομέρεια κατασκευής τους, από τα ρούχα τους μέχρι και τις συσπάσεις του προσώπου ακόμα.

Ο Νίκος Μαρδάνης έχει στην κατοχή του μια μοναδική και σπάνια συλλογή 20.000 και πλέον αντικειμένων λαογραφικού χαρακτήρα και ένα μεγάλο μέρος αυτών, μαζί με τα ανθρώπινα ομοιώματα που κατασκευάζει, θα εκτεθούν εντός των επόμενων μηνών στο λαογραφικό-ιστορικό-νομισματικό μουσείο, σ΄ένα ανακαινισμένο κτίριο 200 τ.μ., στο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου του Αγίου Βησσαρίωνα Πύλης, το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Πύλης και προσωπικά ο Δήμαρχος Κώστας Μαράβας, τον οποίο ευχαριστεί ιδιαίτερα γι’ αυτή την κίνηση ο Νίκος Μαρδάνης.

Η δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου, με μεγάλη λαογραφική και ιστορική σημασία για την περιοχή,  θα αποτελέσει ένα επιπλέον πόλο ανάπτυξης και σίγουρα έναν επιπλέον λόγο για την προσέλκυση στο νομό και άλλων επισκεπτών.