Τραμπ: Σύντομα θα έχουμε εμβόλιο – Επιτυχείς δοκιμές από Pfizer και BioNtech

Αισιόδοξα είναι τα νέα που αφορούν την πρόοδο των ερευνών και των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μάλιστα η αισιοδοξία εμφανίστηκε και στο πρόσωπο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε για άλλη μία φορά ότι σύντομα θα έχουμε το εμβόλιο.

Μια πρώιμη δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό που διενεργήθηκε από την Pfizer Inc. και τη BioNtech SE έδειξε θετικά αποτελέσματα, προκαλώντας ανοσολογική απόκριση σε υγιείς ασθενείς, αλλά και πυρετό μαζί με άλλες παρενέργειες, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις. Σύμφωνα με το CNBC, το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 45 ενήλικες χωρισμένους σε διαφορετικές ομάδες. Δώδεκα έλαβαν δόση 10 microgram, άλλοι 12 έλαβαν δόση 30 μg, άλλοι 12 δόση 100 μg και εννέα ένα φάρμακο placebo.

Ύστερα από δεύτερη ένεση τρεις εβδομάδες αργότερα, το 8,3% από την πρώτη ομάδα των 10 μg και 75% από την ομάδα των 30 μg εμφάνισαν πυρετό. Πάνω από το 50% των ασθενών που έλαβαν μία από τις δόσεις αυτές εμφάνισε κάποια παρενέργεια, όπως πυρετό ή διαταραχές ύπνου. Όμως καμία από τις παρενέργειες δεν οδήγησε στη νοσηλεία κάποιου ασθενή και δεν απείλησε τη ζωή του.

Το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα κατά του SARS-CoV-2,που προκαλεί τον κορονοϊό και μερικά από αυτά ήταν «εξουδετερωτικά». Αυτό σημαίνει ότι φαίνεται να εμποδίζουν τη λειτουργία του ιού. Τα επίπεδα «εξουδετερωτικών» αντισωμάτων ήταν 1,8 έως 2,8 φορές υψηλότερα από εκείνα στους ασθενείς που ανακτήθηκαν.

Πάντως δεν είναι βέβαιο ότι τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων θα οδηγήσουν σε ανοσία στον ιό. Η Pfizer για να το αποδείξει θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες μελέτες που αποσκοπούν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν. Οι συγκεκριμένες μελέτες πρόκειται να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι, κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία δοκιμάζει τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο μία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες μελέτες.

ethnos.gr