Τους 60 βαθμούς ξεπέρασε η θερμοκρασία του εδάφους στην Ισπανία

Η θερμοκρασία του εδάφους σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας ξεπέρασε τους 60 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του θανατηφόρου καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη, σύμφωνα με δορυφορικές καταγραφές.

Η ζέστη ήταν τόσο μεγάλη, που στους θερμικούς χάρτες οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, αλλά με μαύρο.

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας έσπασαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπου την Τετάρτη καταγράφηκαν και πάλι υψηλές θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου.

Στη Σικελία και τη Σαρδηνία προβλέπονταν θερμοκρασίες έως και 48 βαθμών.

 

Ο τωρινός καύσωνας πήρε ήδη μία ζωή στην Ιταλία. Ένας 44χρονος εργάτης στην πόλη Λόντι έξω από το Μιλάνο, που έβαφε μια διάβαση πεζών το μεσημέρι της Τρίτης με 40 βαθμούς, έχασε τις αισθήσεις του λόγω της έντονης ζέστης.

Το κύμα καύσωνα που πήρε την ονομασία Κέρβερος, από το μυθολογικό τέρας – φύλακα του Κάτω Κόσμου, διατρέχει τη χώρα.

Την Τρίτη, οι δορυφόροι κατέγραψαν θερμοκρασία εδάφους σε ορισμένες περιοχές της Εξτρεμαδούρας στην Ισπανία, πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου.

MicrosoftTeams-image-3-1.jpg
Ολόκληρος ο θερμικός χάρτης της φλεγόμενης Ισπανίας και Πορτογαλίας όπως καταγράφηκε από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-3 στις 11 ΙουλίουEuropean Union, Copernicus Sentinel-3 imagery

Οι καιρικές συνθήκες σε συνολικά 13 αυτόνομες κοινότητες της χώρας κατηγοριοποιήθηκαν ως εξαιρετικά επικίνδυνες (κόκκινος συναγερμός), σημαντικά επικίνδυνες (πορτοκαλί συναγερμός) και επικίνδυνες (κίτρινος συναγερμός), με ορισμένες περιοχές να καταγράφουν 43άρια.

Η θερμοκρασία εδάφους των 60 βαθμών στην ξηρά καταγράφηκε από το Ραδιόμετρο Μέτρησης Θερμοκρασίας Εδάφους και Θάλασσας (SLSTR) του δορυφόρου Copernicus Sentinel-3.

Το Copernicus είναι το τμήμα του διαστημικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφορτισμένο με την παρατήρηση της Γης. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος επισημαίνουν ότι η θερμοκρασία εδάφους δεν πρέπει να συγχέεται με τη θερμοκρασία του αέρα.

Η ακραία ζέστη προβλέπεται να διαρκέσει σε όλη τη Μεσόγειο περίπου δύο εβδομάδες.

cnn.gr