Υλικά
- 1 κρεμμύδι μεγάλο σε μέτριες φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το τελείωμα
- 1 πατάτα σε κύβους
- 2 κολοκύθια σε ροδέλες ή κύβους
- 2 μελιτζάνες αργείτικες σε κύβους
- 2 πιπεριές Φλωρίνης σε καρέ
- 2 πιπεριές πράσινες ή κίτρινες σε καρέ
- 2 ντομάτες ώριμες σε κύβους
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι βασιλικό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
-
- Για το τουρλού λαχανικών, πλένουμε και στεγνώνουμε τα λαχανικά μας, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε όπως περιγράφεται στη λίστα των υλικών.
- Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και τα φέρνουμε μερικές βόλτες να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις πατάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες.
- Αλατοπιπερώνουμε και εξακολουθούμε να σοτάρουμε ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα για να μη λιώσουμε τα λαχανικά μας και όταν γυαλίσουν και μαλακώσουν ενώ αρχίσουν να παίρνουν χρώμα οι άκρες τους, ρίχνουμε την ντομάτα μαζί με τα ζουμάκια της.
- Αλατίζουμε ξανά, κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτούν τα λαχανικά μας και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι. Μετά από μια πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό για 40 λεπτά περίπου, χωρίς να προσθέσουμε νερό παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο.
- Όταν βράσουν τα λαχανικά μας, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και περιχύνουμε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά μας.
- Το απολαμβάνουμε καλύτερα χλιαρό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, συνοδεύοντάς το στο τραπέζι με καλό ζυμωτό ψωμί και φέτα.
cookout.skai.gr