Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μασκ

ΟΔιευθύνων Σύμβουλος της Τέσλα, Έλον Μασκ, πρέπει να αποδείξει γιατί πιστεύει ότι το Twitter αξίζει 10 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά τα οποία διέθεσε καθώς και να λύσει τα προβλήματα της πλατφόρμας τα οποία έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο δισεκατομμυριούχος είπε ότι «εγώ και οι άλλοι επενδυτές προφανώς πληρώνουμε υπερβολικά για το Twitter αυτή τη στιγμή. Οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες του Twitter κατά την άποψή μου είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από την τρέχουσα αξία του».

Ο Μασκ έχει υποσχεθεί να διατηρήσει την ελευθερία του λόγου κάθε είδους, αλλά έχει επίσης αποκτήσει έναν πιο συμβιβαστικό τόνο με τους παγκόσμιους ηγέτες που στοχεύουν να χαλιναγωγήσουν την πλατφόρμα.

«Το πουλί ελευθερώθηκε»

Μόλις τρεις ώρες αφότου ο Μασκ κήρυξε τη νίκη με tweet «Το πουλί ελευθερώθηκε», ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν απάντησε: «Στην Ευρώπη, το πουλί πετά σύμφωνα με τους κανόνες μας».

O Μασκ κοινοποίησε ξανά ένα βίντεο από τον Μάιο, στο οποίο αναφέρει ότι συμφωνεί με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ψηφιακά μέσα, ο οποίος θα αναγκάσει την Big Tech να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει το παράνομο περιεχόμενο ή να κινδυνεύσει με πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων, σε μια από τις πιο αυστηρές προσεγγίσεις στον κόσμο για τη ρύθμιση του περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Στην Ινδία, οι ρυθμιστικές αρχές υπενθύμισαν επίσης στον Μασκ την Παρασκευή το κράτος δικαίου. «Οι κανόνες και οι νόμοι μας για τους μεσάζοντες παραμένουν οι ίδιοι, ανεξάρτητα από το ποιος κατέχει τις πλατφόρμες», δήλωσε ο υπουργός ηλεκτρονικών και πληροφορικής της Ινδίας.

Τα «βέλη» της Goldman Sachs

Η επεκτεινόμενη αυτοκρατορία της Tesla στην Κίνα, που απέφερε 14 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο το Twitter, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

«Η ιδέα ότι θα είναι αυτός που θα έρθει σε επαφή με την κινεζική κυβέρνηση και πιθανώς θα μεταφέρει πληροφορίες για τους χρήστες, είναι πολύ τρομακτική», προσθέτει.

Το Twitter είναι στελεχωμένο με εμπειρογνώμονες που εξετάζουν τα αιτήματα δεδομένων από τις κυβερνήσεις, αλλά ο Μασκ έχει δείξει την περιφρόνησή του για αυτούς τους ειδικούς.

Νυν και πρώην υπάλληλοι που μίλησαν με το Reuters είπαν ότι τα σχέδια του Μασκ να κατεβάσει τις κιγκλίδες ασφαλείας που είναι κοινές σε όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα οδηγήσουν σε κατακλυσμό από μίσος, επιβλαβές και δυνητικά παράνομο περιεχόμενο στο Twitter.

«Μισώ τη διαφήμιση»

Το 2019, ο Μασκ έγραψε στο Twitter «Μισώ τη διαφήμιση».

Την παραμονή του αναμενόμενου κλεισίματος της συμφωνίας, απηύθυνε έκκληση απευθείας στους διαφημιστές με ένα tweet- ανοιχτή επιστολή: «Το Twitter προφανώς δεν μπορεί να γίνει ένα ελεύθερο για όλους τοπίο κόλασης, όπου όλα μπορούν να ειπωθούν χωρίς συνέπειες!… Το Twitter φιλοδοξεί να γίνει η πιο αξιοσέβαστη διαφημιστική πλατφόρμα στον κόσμο που ενισχύει την επωνυμία σας και μεγαλώνει την επιχείρησή σας».

Ο Μασκ σχεδιάζει να αποκαταστήσει τον λογαριασμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αλλά κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδυτών  στο Twitter. Υπενθυμίζεται ότι το Twitter ανέστειλε οριστικά τον λογαριασμό του Τραμπ λόγω κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης βίας μετά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

«Η επιστροφή ου Τραμπ θα μπορούσε να αποξενώσει τους μετριοπαθείς και φιλελεύθερους χρήστες και ως αποτέλεσμα να απωθήσει τις μεγάλες μάρκες που στοχεύουν στην εμπορία προϊόντων και την ελκυστικότητα των ανθρώπων σε όλο το πολιτικό φάσμα», δήλωσε ο Mark DiMassimo, ιδρυτής της διαφημιστικής εταιρείας DiMassimo Goldstein.

Μέχρι ο Μασκ να βρει νέες πηγές εσόδων, δεν έχει την πολυτέλεια να προκαλέσει αντιδράσεις από μια ομάδα που συνεισφέρει το 90% των εσόδων του Twitter.

liberal.gr