Η αλλαγή χρήσης γης , ιδιαίτερα στο δήμο μας , είναι ένα ζήτημα το οποίο επισημάναμε εξ’ αρχής της δημιουργίας του Καλλικράτη και γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα , που θα εκμεταλλευτούν τον δημόσιο πλούτο με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και όχι τις διευρυνόμενες λαικές ανάγκες. Γι’ αυτό και οφείλαμε ως δημοτικό συμβούλιο να την αποτρέψουμε.
Όλη η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τοποθέτηση αιολικού πάρκου κινήθηκε κυρίως γύρω από δύο άξονες:
α) Τι αντισταθμιστικά οφέλη θα έχει ο δήμος και ποιο θα είναι το ύψος του τιμήματος για την παραχώρηση της γης , βάζοντας τον δημόσιο πλούτο σε ένα παζάρεμα με τα ιδιωτικά συμφέροντα , ενώ η εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου θα έπρεπε να επιστρέφει εξ’ ολοκλήρου στο λαό.
β) Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον , που βεβαίως και πρέπει να παρθούν υπόψη όλοι οι παράμετροι , που δεν πρέπει να τον επιβαρύνουν.
Όμως πριν απ’ όλα και πάνω απ΄αυτά, η γνώμη της Λαϊκής Συσπείρωσης και του πολιτικού φορέα που την υποστηρίζει , του ΚΚΕ, είναι το πολιτικό πρόβλημα , σε ένα στρατηγικής σημασίας ζήτημα , για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας , όπως είναι η ενέργεια.
Στο ζήτημα , είστε υπέρ η κατά της χρήσης της Αιολικής Ενέργειας απαντάμε: Η αξιοποίηση και πιο σωστά ο βαθμός της κάθε μορφής ενέργειας πρέπει να εξετάζεται με συγκεκριμένα κριτήρια όπως:
►Αν ανταποκρίνεται στις διευρυνόμένες λαϊκές ανάγκες
►Αν η λύση που προτείνεται διασφαλίζει φθηνό ρεύμα για το λαό.
►Αν αναβαθμίζει την ασφάλεια των κατοίκων, των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος
►Αν οδηγεί στη διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα.
►Αν εξασφαλίζει ένα αξιόπιστο και ευσταθές σύστημα ηλεκτροπαραγωγής για τη χώρα μας.
►Αν αξιοποιείται για την ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και εγχώριων βιομηχανικών κλάδων.
Αυτά τα κριτήρια είναι συνυφασμένα με απάντηση στο εξής πολιτικό ζήτημα και στα πολιτικά ερωτήματα:
►Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής , μεταφοράς και διανομής ενέργειας;
►Με ποιο κριτήριο επιλέγεται η τεχνολογία η χωροθέτηση κάθε λύσης; Γίνεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες ή το καπιταλιστικό κέρδος;
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μπορούν να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο στην κάλυψη της συνεχής αύξησης των αναγκών στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα .
Η ΕΕ προωθεί τις ΑΠΕ με διπλό στόχο:
α) Να περιορίσει την εξάρτησή της από εισαγωγές στο πετρέλαιο ,φυσικό αέριο από τα άλλα ιμπεριλαιστικά κέντρα
β) Να επιταχύνει την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα.
Γι’ αυτό η ΕΕ χρηματοδοτεί προγράμματα προώθησης των ΑΠΕ. Η Ελληνική κυβέρνηση προωθεί δυναμικά τη είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου χρηματοδοτώντας επενδύσεις και διασφαλίζοντας την πώληση της παραγόμενης ενέργειας από τους ιδιώτες στο κράτος με τιμές μεγαλύτερες απ’ ότι η ίδια η ΔΕΗ μπορεί να παράγει με συνέπεια η ΔΕΗ να μετακυλύει αυτό το κόστος στους καταναλωτές.
Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που ευνούν την έκρηξη ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις με: Αύξηση τιμής στη λαική κατανάλωση, τσάκισμα των εργασιακών σέσεων των εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας
Οι θέσεις της παράταξής μας είναι : Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας γιατί εξυπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος και όχι τις διερυνόμενες λαϊκές ανάγκες. Αυτό δε σημαίνει ότι υποστηρίζουμε την προηγούμενη κρατική διαχείριση.
Η αναγκαία και χρήσιμη αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας μπορεί να γίνει μέσα από ένα αποκλειστικά κρατικό ενιαίο φορέα ενέργειας., στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής. Ο φορέας αυτός θα εντάξει την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού που θα συνδυάζει:
●Τη φθηνή παροχή ενέργειας στους καταναλωτές
●Την ασφάλεια των εργαζομένων που δουλεύουν στην παραγωγή, μεταφορά , διανομή της ενέργειας
●Την προστασία του περιβάλλοντος
●Την μείωση του βαθμού εξάρτησης της χώρας μας από εισαγόμενα καύσιμα
●Την ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και βιομηχανικών κλάδων.
Με βάση αυτά αυτός ο δημόσιος ενιαίος φορέας ενέργειας θα επιλέξει τις κατάλληλες τοποθεσίες αιολικών συνυπολογίζοντας το αιολικό δυναμικό , τον τύπο των ανεμογεννητριών που θα χρησιμοποιηθούν , το μέγεθος του αιολικού πάρκου, το κόστος της επένδυσης.
Όλα αυτά φέρνουν στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη ενός εθνικού , κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας , που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Φέρνει στη ημερήσια διάταξη ότι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής λειτουργεί ως φρένο στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και πρέπει να καταργηθεί , ως ξεπερασμένος και καταστροφικός για το λαϊκό συμφέρον, ανατρέποντάς τον . με την ταξική πάλη.
Αρμάγος Δημήτρης , Δημοτικός Σύμβουλος Πύλης , με τη Λαϊκή Συσπείρωση , 24/5/2012
.