Τον Βυζαντινό Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ασπροκκλησιάς αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τον Βυζαντινό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ασπροκκλησιά του Δήμου Μετεώρων αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  υπέγραψε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας 2014-2020, με χρηματοδότηση 120.000 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη συντήρηση του εικονογραφημένου διάκοσμου του ναού. Κύριος Δικαιούχος του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων με έτερο και Φορέας Λειτουργίας είναι  η Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.

«Σε συνεργασία  με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, προχωράμε στην ανάδειξη του  Ι. Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ασπροκκλησία του Δήμου Μετεώρων» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ασπροκκλησιάς βρίσκεται σε απόσταση 30χλμ. από την διαδρομή Τρικάλων –Καλαμπάκας και στην οδό που συνδέει την Καλαμπάκα με τα Γρεβενά και με την Εγνατία οδό και αποτελεί σημαντικό σταθμό στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής λόγω της ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας. Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική συντηρούμε, προστατεύουμε  και αναδεικνύουμε ιστορικούς ναούς, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της  θρησκευτικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης. Αξιοποιούμε την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων , διασυνδέοντας τις ανατολικές με τις δυτικές περιοχές της Θεσσαλίας και προάγοντας την αλληλεπίδραση πολιτισμού και τουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Ο ναός

Ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ασπροκκλησιάς ανήκει στον τύπο των μονόχωρων δρομικών ναών με εσωτερικές διαστάσεις 5.80Χ 2.80μ.  Ο κυρίως ναός στεγάζεται με ημικυλινδρική καμάρα, απολήγει ανατολικά σε ημικυκλική κόγχη και η οικοδόμησή του χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα. Ο μεταγενέστερος νάρθηκας, που προσκολλάται στη δυτική πλευρά του αρχικού ναού, είναι ξυλόστεγη αίθουσα, εσωτερικών διαστάσεων 5.40Χ3.80μ.

Στο μνημείο σώζονται τρία στρώματα τοιχογραφιών που χρονολογούνται στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Οι μεταβυζαντινές τοιχογραφίες στον κυρίως ναό  χρονολογούνται στο 1781, βάσει γραπτής επιγραφής στο δυτικό τοίχο επάνω από το υπέρθυρο της εισόδου.

Οι εργασίες

Οι επεμβάσεις με το παρόν έργο αφορούν σε:

1.Εκτέλεση διερευνητικών τομών στις τοιχογραφίες σε ορισμένες θέσεις για να διαπιστωθεί  η έκταση και η κατάσταση διατήρησης των υποκείμενων στρωμάτων τοιχογραφιών, καθώς και η δυνατότητα απόσπασης τους.

2.Εκτέλεση διερευνητικών τομών στο δάπεδο ώστε να διαπιστωθεί και να τεκμηριωθεί η ύπαρξη του αρχικού λίθινου δαπέδου, καθώς και η κατάσταση διατήρησής του.

3.Μελέτη και κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου.

  1. Εργασίες συντήρησης που αφορούν σε:

απομάκρυνση των προστατευτικών γαζών,  στερέωση υποστρώματος τοιχογραφιών,  στερέωση ζωγραφικού στρώματος,  στερέωση αποκολλημένου υποστρώματος, κατασκευή λωρίδων αντιστήριξης (στεφανώματα) και συμπληρώσεις με κονίαμα, καθαρισμό ζωγραφικής επιφάνειας, αφαίρεση αλάτων με μηχανικές και, όπου κριθεί απαραίτητο, και με χημικές μεθόδους, αφαίρεση λιπαρών επικαθήσεων, Αισθητική αποκατάσταση στην περιοχή των ακιδογραφημάτων,

  1. Κατασκευή και τοποθέτηση μεταλλικής ράμπας για ΑμεΑ.
  2. Φωτογραφική τεκμηρίωση και καταγραφή εργασιών
  3. Σήμανση – πληροφόρηση (πινακίδες, έντυπα) και σε γραφή Braille.