Με τον πολιτιστικό σύλλογο «το Βαρούσι» στην Επίδαυρο

Ο Π.Σ. «Το Βαρούσι» διοργανώνει στις 7 και 8 Ιουλίου διήμερη εκδρομή για τα μέλη και τους φίλους του στην Επίδαυρο, προκειμένου να παρακολουθήσουν την παράσταση «Αγαμέμνων», σε σκηνοθεσία ΤσέζαριςΓκραουζίνις και πρωταγωνιστές τον Γιάννη Στάνγκογλου και τη Μαρία Πρωτόπαππα.

Ο Αγαμέμνων είναι τίτλος τραγωδίας του Αισχύλουκαι αποτελεί το πρώτο έργο της «Ορέστειας» (458 π.Χ.), της μοναδικής σωζόμενης αρχαίας τριλογίας. Τα άλλα δύο είναι οι “Ευμενίδες” και οι “Χοηφόροι” Στον “Αγαμέμνονα” περιγράφεται η επάνοδος του βασιλιά στην πατρίδα του, η υποδοχή και ο φόνος του από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο καθώς και ο φόνος της Κασσάνδρας, την οποία είχε φέρει μαζί του ως τρόπαιο από την Τροία.  Το έργο ολοκληρώνεται με την έξαλλη ικανοποίηση της Κλυταιμνήστρας για το γεγονός ότι σκότωσε εκείνον που είχε θυσιάσει την κόρη της και με την ανακούφιση του Αίγισθου που επιτέλους θα πάρει πίσω το θρόνο τον οποίο πιστεύει ότι δικαιούται. Ο χορός όμως αφήνει να εννοηθεί ότι τίποτα δεν μένει ατιμώρητο και ότι οι θεοί μπορεί να στείλουν τον Ορέστη για να αποκαταστήσει την δικαιοσύνη.

Πολλές από τις φράσεις του έργου ξεχωρίζουν, όπως το “κανένα μη λες ευτυχισμένο μέχρι να πεθάνει” (που παραπέμπει στο “μηδένα προ του τέλους του μακάριζε”) , το “όταν το μαύρο αίμα του θνητού πέσει στη γη, δεν ξέρω κανένα που να μπορεί να τον αναστήσει με λόγια” (για τη ματαιοπονία του θρήνου και της αναζήτησης ευθυνών), και το αντιπολεμικό “στέλνουν τους άντρες τους να πολεμήσουν και τους περιμένουν να γυρίσουν, μα δεν γυρνούν αυτοί, γυρίζουν ευκολοβάσταγα λεβέτια με στάχτη ανθρώπων”.

Πληροφορίες στο 2431031771 και 6974464799.