Τον δρόμο των Τρικάλων βαδίζουν και άλλοι δήμοι της χώρας

Το παράδειγμα της πόλης των Τρικάλων στην καινοτομία το ακολουθούν και άλλοι δήμοι της Ελλάδας βλέποντας τα οφέλη που αποκομίζουν από αυτό τα Τρίκαλα, τονίζει σε συνέντευξη του ο δρ Βασίλειος Γρηγορίου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Με καταγωγή από τα Τρίκαλα ο δρ Γρηγορίου αναφέρεται στο έργο του ΕΙΕ, το οποίο όπως λέει υλοποιεί πολλά ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του κ. Γρηγορίου στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στον δημοσιογράφο Αποστόλη Ζώη 

Ερ: Μπορείτε να αναφερθείτε στις δράσεις ή παρεμβάσεις που έχουν γίνει ή θα γίνουν από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για την περιοχή της Θεσσαλίας;

Απ: Το ΕΙΕ υλοποιεί πολλά ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες στην περιοχή της Θεσσαλίας, κυρίως με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, με αποκορύφωμα το Διαϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοεπιχειρείν» (MSc in Bioentrepreneurship) μεταξύ του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Το Δ.Π.Μ.Σ. Βιοεπιχειρείν είναι ένα σύγχρονο, καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, τύπου «ΜΒΑ» στη Βιοτεχνολογία που πρωτοπορεί. Διασυνδέει άμεσα την ακαδημαϊκή εκπαίδευση με τις επιχειρήσεις, πλαισιώνοντας την εκπαίδευση σε επιχειρηματικές εφαρμογές στη βιοτεχνολογία (τομείς φαρμάκων και υγείας, τροφίμων και διατροφής, περιβάλλοντος, βιοχημικής και μοριακής διαγνωστικής) και τη διαχείριση διαδικασιών οργάνωσης και διοίκησης επιχειρηματικών μονάδων, με ένα πρόγραμμα εντατικής εξατομικευμένης πρακτικής κατάρτισης (bootcamp). Επίσης να αναφέρω και την επιτυχημένη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΙΕ/ΕΚΤ) με την Δημόσιο Βιβλιοθήκη Τρικάλων στο πρόσφατο παρελθόν.

Ερ: Η καταγωγή σας είναι από τα Τρίκαλα, μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έχει να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα στους τομείς της καινοτομίας, όπως το λεωφορείο χωρίς οδηγό, το smart city και άλλες εφαρμογές. Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η πετυχημένη πορεία;

Απ: Αναμφίβολα οφείλεται στην ομάδα των συμπολιτών μας που οραματίστηκε και υλοποίησε αυτές τις δράσεις και στους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Το αποτέλεσμα είναι το Τρίκαλα να έχουν πάρει πολύ μεγάλη δημοσιότητα σαν, ίσως, και ο πιο καινοτόμος Δήμος της χώρας, κάτι που μόνο θετικό αντίκτυπο έχει για την πόλη.

Ερ: Μπορεί να αποτελέσει οδηγό η πόλη των Τρικάλων και για άλλες πόλεις της χώρας;

Απ: Βεβαίως. Το παράδειγμα των Τρικάλων το ακολουθούν και άλλοι δήμοι της χώρας βλέποντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχουν φέρει στα Τρίκαλα οι καινοτόμες λύσεις σε παραδοσιακά προβλήματα των δήμων.

Ερ: Εσείς έχετε σχεδιάσει κάποια δράση για την πόλη από την πόλη την οποία κατάγεστε έστω και σε ανεπίσημη μορφή;

Απ: Είναι πάντα στο μυαλό μου αυτή η διασύνδεση. Θεωρώ ότι στους τομείς της αγροδιατροφής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπάρχουν σημαντικές συνέργιες και επεξεργαζόμαστε στις δράσεις εκείνες μέσω των οποίων θα γίνει επιτυχημένη αυτή η διεπαφή.

*O δρ Βασίλειος Γρηγορίου είναι ο διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΙΕ. Πρόκειται για έναν διεθνώς αναγνωρισμένο επιστήμονα ο οποίος κατά τη διάρκεια της εικοσιπενταετούς σταδιοδρομίας του μέχρι σήμερα, έχει θητεύσει σε ερευνητικές και διοικητικές θέσεις τόσο στην Ελλάδα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) όσο και στις ΗΠΑ (Advent Technologies, Northeastern, MIT, Polaroid, Princeton). Διαθέτει ακαδημαϊκή διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακό επίπεδο (University of Massachusetts) και μεταπτυχιακό επίπεδο, τόσο στις ΗΠΑ (University of Connecticut) όσο και στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Πατρών).