Το θαλασσινό νερό ως ασπίδα προστασίας για ασθένειες του εγκεφάλου και των νεφρών

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα ωμέγα 3 λιπαρά που έχουν τα ψάρια και τα αβοκάντο, μια νέα μελέτη παρατηρεί ότι το θαλασσινό νερό μπορεί να κάνει αντίστοιχο καλό στην υγεία μας.

Μια ομάδα επιστημόνων στην Ιαπωνία βρήκε ότι η πόση του μεταλλικού νερού που προέρχεται από την επεξεργασία των θαλάσσιων υδάτων μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη όπως καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και καλύτερη λειτουργία των νεφρών.

Οι συγγραφείς της μελέτης από την Τεχνολογική Σχολή Shibaura θεωρούν ότι πρόκειται για θησαυρό μεταλλικών στοιχείων. Περιέχει υψηλές ποσότητες καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου, τα οποία προσφέρουν οφέλη στην υγεία μας. Προηγούμενες μελέτης προτείνουν ότι το νερό δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να ωφελήσει την ανθρώπινη υγεία και ότι παίζει ρόλο και η σκληρότητα του νερού.

Γιατί παίζει ρόλο η σκληρότητα του νερού;

Η σκληρότητα έχει σχέση με την ποσότητα των μεταλλικών στοιχείων σε ένα ποτήρι με νερό. Η πόση του νερού που έχει υψηλά επίπεδα σκληρότητας μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό για αυτό είναι σημαντικό να βρεθεί το κατάλληλο επίπεδο.

Στην Ιαπωνία πάντως το θαλασσινό επεξεργασμένο νερό στο πόσιμο νερό, στην κοσμετολογία και στα καρυκεύματα είναι κάτι συνηθισμένο. Παρόλο που χρησιμοποιείται ευρέως, τα οφέλη για την στη ουσία παραμένουν ένα μυστήριο. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι δύσκολο να συγκρίνουμε το μεταλλικό νερό με τις πηγές μεταλλικού νερού γιατί έχουν πολύ συχνά πολύ διαφορετικά επίπεδα σκληρότητας.

Στη νέα μελέτη πάντως η ομάδα έδωσε σε παχύσαρκα ποντίκια μεταλλικό νερό θαλάσσης που συγκέντρωσαν από την ακτή της πόλης Muroto από τον νομό Kochi. Το επεξεργασμένο νερό είχε σκληρότητα 200, είτε 300 ή 500.

Τα οφέλη για τον εγκέφαλο

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η πόση του νερού αυτού επηρεάζει τα ζώα τόσο όσον αφορά τις γνωστικές όσο και τις συντονιστικές λειτουργίες.

Επίσης, εξέτασαν το αίμα των ζώων και τα βιοχημικά του επίπεδα για να δουν αν υπάρχουν ιδιότητες που ενδεχομένως να βοηθήσουν κατά της παχυσαρκίας. Παρόλο που δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση που να δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει κατά της παχυσαρκίας στα παχύσαρκα ποντίκια, τόσο οι γνωστικές όσο οι συντονιστικές λειτουργίες των ποντικών βελτιώθηκαν σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, δήλωσε ο καθηγητής Koji Fukui που ηγείται της έρευνας μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το πανεπιστήμιο.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε επίσης αυξημένη παρουσία του αυξητικού παράγοντα των νεύρων (NGF) που παράγεται στον ιππόκαμπο. Αυτή η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μεταφέρουν την θερμοκρασία, τον πόνο και τις αισθήσεις της αφής.

Τα οφέλη για τα νεφρά

Επίσης, αφού εξέτασαν τα επίπεδα ορού στα ποντίκια όπως και το άζωτο ουρίας αίματος, τον ανόργανο φώσφορο, την αμυλάση και τη γλυκόζη, η ομάδα βρήκε ότι η κατανάλωση του νερού αυτού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη νεφρική λειτουργία σε σύγκριση με τα παχύσαρκα ποντίκια που δεν πίνουν αυτό το νερό.

Ακόμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι: «η σκληρότητα του νερού όταν είναι στο 300 παρέχει πιο υψηλές συγκεντρώσεις καλίου και μαγνησίου, χωρίς να φτάσει μη υγιή επίπεδα.
Είναι σημαντικό να παραμένουν επίσης χαμηλά τα επίπεδα νατρίου στο νερό αυτό πριν την κατανάλωση. Είναι γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα νατρίου είναι ένας παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές ασθένειες», όπως εξηγεί ο καθηγητής Fukui.

Η συνεχόμενη πρόσληψη ροφημάτων που περιέχουν σε μέτρια επίπεδα μεταλλικά στοιχεία μπορεί να βοηθήσουν στην διατήρηση της καλής υγείας, Μπορεί να μειώσει την επικινδυνότητα ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση όπως είναι η νεφρική νόσος, υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστικές και συντονιστικές ικανότητες και οι διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων», καταλήγει ο καθηγητής Fukui.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Πηγή: https://www.studyfinds.org /  www.news4health.gr/