Το τέλος του τσιγάρου είναι κοντά

Μέχρι σήμερα 15 εκατομμύρια καπνιστές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το νέο προϊόν της Philip Morris International, το IQOS, το οποίο επειδή θερμαίνει και δεν καίει τον καπνό, εκλύει λιγότερες επιβλαβείς τοξικές ουσίες και παρουσιάζεται από την εταιρεία ως μια καλύτερη εναλλακτική για τους καπνιστές.

Το IQOS μετά από πολυετή αξιολόγηση ενός ογκωδέστατου επιστημονικού φακέλου, έλαβε την άδεια πρόσφατα στις ΗΠΑ να επικοινωνείται ως «προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου», γεγονός που έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση γύρω από το θέμα της «μείωσης της βλάβης» που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Για την εξέλιξη αυτή, αλλά κυρίως για το όραμα της Philip Morris να σταματήσει η κατανάλωση συμβατικών τσιγάρων παγκοσμίως, μίλησε στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής», ο έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ο οποίος από τα κεντρικά γραφεία στη Λωζάννη διοικεί τον πολυεθνικό κολοσσό.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαντζόπουλο, η άδεια από τoν FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) των ΗΠΑ αναγνωρίζει ότι το IQOS προάγει την υγεία του πληθυσμού (καπνιστών και μη καπνιστών) και κυρίως κρίνει ότι είναι ένα διαφορετικό προϊόν από το τσιγάρο για το οποίο οι ενήλικοι καπνιστές πρέπει να έχουν ενημέρωση.

Ο κ. Καλαντζόπουλος επαναλαμβάνει ότι ο κίνδυνος από το κάπνισμα εξαλείφεται μόνο με τη διακοπή του, αλλά επισημαίνει ότι εφόσον υπάρχουν περίπου 1 δισεκατομμύριο καπνιστές στον κόσμο και η επιστήμη και η τεχνολογία δίνουν τη δυνατότητα πλέον να αναπτύσσονται λύσεις που είναι καλύτερες από το τσιγάρο, εταιρείες όπως η PMI έχουν χρέος να τις κάνουν διαθέσιμες.

tovima.gr