Το τάμα μιας Τρικαλινής στον Προφήτη Ηλία

DSC05775

Σε κάποιες δύσκολες περιστάσεις, σε κίνδυνο και ανάγκη, οι πιστοί ζητούν από τον Θεό να κάμει το θαύμα του.

Κι ακόμη περισσότερο, σαν σε αντάλλαγμα, υπόσχονται να δώσουν από τον εαυτό τους ό,τι θα μπορούσαν καλύτερο.

Αυτά είναι τα τάματα, οι υποσχέσεις ή ευχές που κάνουν πολλοί όταν αιτούνται κάτι από τον Ύψιστο ή από τους Αγίους του Θεού, που θέλουν τη βοήθεια και την πρεσβεία τους.

Τάζουν να πάνε στους Αγίους Τόπους, τάζουν να χτίσουν μια εκκλησιά, τάζουν αφιερώματα στους ναούς και δωρεές στα εκκλησιαστικά ιδρύματα και άλλα πολλά.

Ωστόσο, οι χριστιανοί πρέπει να προσέχουν πολύ όταν κάνουν τάματα.

Όσο εύκολο είναι να κάμεις ένα τάμα, τόσο είναι δύσκολο ύστερα να το εκπληρώσεις. Γιατί το τάμα που γίνεται και η υπόσχεση που δίνεται στον Θεό πρέπει οπωσδήποτε να εκπληρώνεται.

Το να μην τάξεις στον Θεό δεν είναι αμαρτία, καθώς το λέγει και η Θεία Γραφή «εάν μη θέλεις εύξασθαι, ουκ έστιν εν σοι αμαρτία». Αλλά όταν τάξεις πρέπει να εκπληρώσεις το τάμα σου, γιατί, ειδάλλως, εμπαίζεις τον Θεό.

DSC05770

Κι αν έχεις πεθάνει και ζουν τα παιδιά σου, οφείλουν να κάνουν οπωσδήποτε αυτό που έταξες για να βρει ανάπαυση η ψυχή σου. Κι αν δεν δύνανται τούτο, κάτι ισοδύναμο. Εάν δεν το πράξουν τα τέκνα σου, τότε το βάρος πέφτει στα εγγόνια σου κ.ο.κ.

Γι’ αυτό όσοι κάνουν τάματα θα πρέπει να προσέχουν και πρώτα και μετά. Πρώτα, για να μην κάνουν εύκολα και ασυλλόγιστα τάματα, και μετά, για να τα εκπληρώσουν όσο μπορούν γρηγορότερα.

Στην Παλαιά Διαθήκη διαβάζουμε το εξής τάμα που έκανε ο Ιεφθάε ο κριτής. Αυτός υποσχέθηκε στον Θεό πως αν νικήσει τους εχθρούς του και γυρίσει νικητής στα Ιεροσόλυμα, θα προσφέρει θυσία στον Θεό τον πρώτο άνθρωπο που θα τον υποδεχτεί. Ο δε πρώτος άνθρωπος που τον υποδέχτηκε ήταν… η κόρη του. Και τη θυσίασε! (Κριτ. 11,29-40).

Όλα αυτά φαίνεται πως γνώριζε καλά μια Τρικαλινή, η οποία, όταν ο αδελφός της ενεπλάκη σε τροχαίο και επέζησε, έταξε ένα εκκλησάκι στον Αη Λιά, που «στέκει» ψηλά στον ομώνυμο λόφο της πόλεώς μας.
Η ιερή υπόσχεση, όπως δείχνουν οι φωτό του trikalaIN, εκπληρώθηκε εις το ακέραιον και η περίτεχνη κατασκευή στήθηκε μια βδομάδα πριν από την εφετινή εορτή του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη (20/7/2014).
Ο κόσμος είδε, ρώτησε, έμαθε και θαύμασε πίστη με ζωντανό παράδειγμα & έμπρακτο έργο!!

DSC05772

.