Ως Δάσκαλος του ΣΟΑΤ, ενός Συλλόγου που ταυτίστηκε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στα Τρίκαλα και την Ελλάδα, νιώθω την ανάγκη να μιλήσω έξω από τα δόντια. Οι Ολυμπιακές διακρίσεις και τα Διεθνή μετάλλια που κατακτήσαμε είναι η απόδειξη της σκληρής μας δουλειάς. Όμως, το ΤΑΕΚΒΟΝΤΌ δεν είναι μόνο τα βάθρα. Είναι ένας «μέγας καρπός» που, για να παραμείνει ζωντανός, χρειάζεται τη ρίζα του.
1. Δάσκαλος ή απλός Προπονητής;
Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά που οφείλουμε να ξαναθυμηθούμε. Ο προπονητής εστιάζει στο αποτέλεσμα και στο σκορ. Ο Δάσκαλος εστιάζει στον άνθρωπο. Χρέος μας δεν είναι απλώς να βγάζουμε Πρωταθλητές, αλλά να παραδίδουμε στην κοινωνία ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Αν το ΤΑΕΚΒΟΝΤΌ χάσει την Πολεμική του Φύση, τότε χάνει την ψυχή του.
2.Ο Σύλλογος Ταεκβοντο δεν είναι «ΚΔΑΠ»
Τα Σωματεία μας πρέπει να σφύζουν από ζωή σε όλες τις ηλικίες. Δεν είμαστε χώροι δημιουργικής απασχόλησης μόνο για μικρά παιδιά. Μια πολεμική τέχνη που δεν μπορεί να προσελκύσει τον έφηβο, τον ενήλικα ή τον παλαιό αθλητή, έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Η παραδοσιακή μορφή της τέχνης είναι αυτή που δίνει κίνητρο σε έναν άνθρωπο 40 ή 50 ετών να μπει στο τατάμι, να γυμναστεί, να πειθαρχήσει και να βελτιωθεί.
3. Η Σύνθεση είναι η Λύση
Δεν μιλώ από έλλειψη φιλοδοξίας, οι διακρίσεις μας είναι εκεί και μιλούν από μόνες τους. Μιλώ από Αγάπη και Χρέος προς την τέχνη που υπηρέτησα μια ζωή.
Ολυμπιακό Σπορ: Για την ταχύτητα, την επιστήμη και τη δόξα της κορυφής.
Πολεμική Τέχνη: Για την αυτοάμυνα, τη φιλοσοφία και τη διά βίου άσκηση.
ΥΓ.Αν ένας Δάσκαλος νιώθει ότι υστερεί σε κάποιον τομέα, ας πάρει εξειδικευμένους εκπαιδευτές.
Το Μήνυμα του ΣΟΑΤ
Εμείς στον ΣΟΑΤ επιστρέφουμε στις ρίζες μας, διατηρώντας ακέραιη την Ολυμπιακή μας ποιότητα. Δεν επιλέγουμε το ένα ή το άλλο. Επιλέγουμε και τα δύο, γιατί μόνο έτσι τιμάμε την ιστορία μας και εξασφαλίζουμε το μέλλον των μαθητών μας.
Η Πολεμική τέχνη είναι η βάση μας. Το Ολυμπιακό σπορ είναι η κορυφή μας. Και τα δύο μαζί είναι το ΤΑΕΚΒΟΝΤΌ.
Με Τιμή αλλα και παρέμβαση ευθυνης:
ΝΙΚΟΣ ΠΑΪΤΑΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Δασκαλος ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ
