To στοιχείο που υποτίμησε ο Τσίπρας και μπορεί να φέρει κάλπες τον Μάιο

Στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, από την πιο μικρή πολιτική επιλογή μέχρι τον πιο μεγάλο σχεδιασμό.

Στην περίπτωση του οδικού χάρτη που έχει εκπονήσει το Μέγαρο Μαξίμου, όλα δείχνουν ότι θέληση του Αλέξη Τσίπρα είναι να στήσει εθνικές κάλπες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Όλα τα κομμάτια του παζλ που έχει τοποθετεί μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Τις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο. Ακόμα όμως και στις πιο καλά οργανωμένες κινήσεις, ακόμα και στις πιο ισχυρές προθέσεις και επιθυμίες μπορούν να παρουσιαστούν απρόοπτα προβλήματα και η κατάσταση να μην εξελιχθεί σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως αρχίζει να συμβαίνει με τον εκλογικό προγραμματισμό του κ.Τσίπρα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργός «λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο», χωρίς να λάβει υπόψιν του μία σημαντική, όπως εξελίσσεται, παράμετρο. Τη λεγόμενη «χαλαρή» ψήφο των ευρωεκλογών.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως υποτίμησε το μέγεθος της αντίδρασης των πολιτών και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα εκφραστεί αυτός, μπροστά στις ευρωπαϊκές κάλπες της 26ης Μαίου.

Είναι γνωστό ότι παραδοσιακά οι πολίτες σε κάθε ευρωπαική εκλογική διαδικασία ψηφίζει με πιο «χαλαρά» κριτήρια, από ότι συμβαίνει σε εθνικές εκλογές. Γι αυτό τον λόγο στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών καταγράφεται πτώση των ποσοστών των κομμάτων εξουσίων και ταυτόχρονη ενίσχυση των «μικρότερων» κομμάτων.

Αυτή λοιπόν η γενική πολιτική αρχή αποτυπώνεται και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, με διαφορετική όμως κατανομή της φθοράς. Τα μέχρι σήμερα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η «χαλαρή» ψήφος πλήττει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ από ότι τη ΝΔ.
Με άλλα λόγια το κυβερνών κόμμα «πληρώνει» περισσότερο τη «χαλαρότητα» από ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η τάση αυτή λοιπόν που καταγράφεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα αντί για το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών της 26ης Μαίου.

Σύμφωνα με το σενάριο που ήδη υλοποιεί ο πρωθυπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που χάσει από την ΝΔ στην ευρωκάλπη με μία διαφορά μέχρι το πολύ πέντε μονάδες, τότε το come back του κυβερνώντος κόμματος στην εθνική κάλπη του ερχόμενου φθινοπώρου θα είναι πιο εύκολο.

Ο κ.Τσίπρας εκτιμά πως ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών θα είναι αρκετός και για να εκφραστεί «ελεγχόμενα» η λαική γκρίνια για την κυβερνησή του στις ευρωπαικές εκλογές και για μπορέσει τελικώς να επικρατήσει στις εθνικές, λίγους μήνες αργότερα. Παρόλαυτα η εικόνα που αρχίζει να διαμορφώνεται σε όλες τις δημοσκοπικές έρευνες , φανερές και μη, είναι διαφορετική από τα «θέλω» του Μεγάρου Μαξίμου και περιπλέκει τα δεδομένα.

Η «χαλαρότητα» χτυπάει τον ΣΥΡΙΖΑ, σπρώχνοντας τη διαφορά προς τα πάνω και τελικά επαναφέρει σενάρια εθνικών εκλογών για τον Μάιο, με στόχο την συγκράτηση των δυνάμεων του κυβερνώντος κόμματος. Στην περίπτωση που οι τάσεις που καταγράφονται αυτή την περίοδο επιβεβαιωθούν και η ψαλίδα ξεφύγει τότε ποιές μπορεί να είναι τελικά οι επόμενες επιλογές του Αλέξη Τσίπρα ; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός εφόσον δει ότι οι δημοσκοπήσεις των εταιριών, τις οποίες εκείνος εμπιστεύεται, μέχρι τα μέσα Απριλίου καταγράψουν διαφορά μεγαλύτερη των εφτά ή οχτώ μονάδων τότε όλα είναι ανοιχτά. Ακόμα και για ταυτόχρονες πολλαπλές κάλπες στο τέλος Μαίου….

liberal.gr