Το Σάββατο o 75οs Παναλλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό “Ο Θαλης”.

377789

Το ερχόμενο Σάββατο, 1 Νοεμβρίου, διεξάγεται για 75η χρονιά στη χώρα μας ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) με την επωνυμία «Θαλής». Για πρώτη φορά στο νομό μας δημιουργούνται τρία εξεταστικά κέντρα, τα οποία είναι:

α) το 7ο γενικό λύκειο Τρικάλων,
β) το γενικό λύκειο Καλαμπάκας και
γ) το γενικό λύκειο Φαρκαδόνας.

Οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να βρίσκονται στον προαύλιο χώρο ενός από τα προαναφερόμενα σχολεία στις 9πμ. Θα κληθούν να απαντήσουν και να δώσουν λύσεις σε τέσσερα ζητήματα με τη μέγιστη χρονική διάρκεια των απαντήσεών τους να είναι οι τρεις ώρες. Τα θέματα αφορούν τις τάξεις από τη Β΄ γυμνασίου έως και τη Γ΄ λυκείου. Εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού «Θαλής» για την κάθε τάξη, είναι η διδακτέα ύλη των προηγουμένων τάξεων σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα Μαθηματικά. Η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική.

Για τη διευκόλυνση της διεξαγωγής του 75ου «Θαλή» συστάθηκε υπεύθυνη Τοπική Επιτροπή από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Παράρτημα Ν. Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Όσοι μαθητές προκριθούν θα λάβουν μέρος στη δεύτερη φάση που είναι «Ο Ευκλείδης» και θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια οι διακριθέντες από τον «Ευκλείδη» θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό «Ο Αρχιμήδης» που θα γίνει στην Αθήνα, στις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να επιλεγούν οι Εθνικές Μαθηματικές Ομάδες. Η πρώτη αποτελείται από μαθητές γυμνασίων και η δεύτερη από μαθητές λυκείων. Θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη 19η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Ιούνιος 2015), στην 32η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Ελλάδα, Μάιος 2015), και στην 56η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (Ταϊλάνδη, Ιούλιος 2015).

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ν Τρικάλων της ΕΜΕ κ. Στέλιος Αμπράζης μας επισήμανε: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τις συμμετοχές των μαθητών, στους μαθηματικούς διαγωνισμούς που διοργανώνουμε, διαρκώς να αυξάνονται. Έχοντας αυτό το στοιχείο ως βάση και επιθυμώντας να διευκολύνουμε μαθητές και γονείς, που θα έπρεπε να προσέλθουν στα Τρίκαλα, διανύοντας σε αρκετές περιπτώσεις καθόλου ευκαταφρόνητες αποστάσεις, σε συνεργασία με τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα. Β. Κάκλα, προβαίνουμε φέτος στη δημιουργία τριών εξεταστικών κέντρων σε Τρίκαλα, Καλαμπάκα και Φαρκαδόνα».

.