Γράφει ο Δρ.ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ, ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΛΑ.Ο.Σ.
Ο χρόνος που φεύγει ταρακούνησε το σάπιο πολιτικό σύστημα της χώρας και γι’ αυτό στο πολιτικό χρηματιστήριο πρόσωπα και κόμματα μετρούν τις ζημιές και τα κέρδη από την μη αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων. Μερικοί ανέβασαν τις μετοχές τους και άλλοι τις κατέστρεψαν. Είδαμε αστέρια που έσβησαν και αστέρια που ανέτειλαν.
Πάντως όλοι δέχονται πως τα χαρακτηριστικά της χρονιάς, που σε λίγο θα ‘ναι παρελθόν, ήταν οι έντονες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις που προκλήθηκαν στο πολιτικό χρηματιστήριο από απίθανα γεγονότα και από πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής. Όταν περνάγαμε το κατώφλι του 2011 υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα και κομματικές οντότητες πολύ ισχυρά και σχεδόν ακλόνητα από τον θώκο της Εξουσίας. Δυστυχώς τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια κόμματα στο λυκόφως του 2012 είναι οριστικά αποδυναμωμένα χωρίς να καταλάβουν πως πέρασαν από την μία μέρα στην άλλη και από την παντοδυναμία στην απομόνωση και την περιφρόνηση.
Κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ‘ναι Πρωθυπουργός το 2012 και ότι το ΠΑΣΟΚ από «ενωμένο και δυνατό» θα ναι στα πρόθυρα της διάλυσης. Σε μια τρομέρα δύσκολη εποχή και με απροσδόκητες πολιτικές ανατροπές τα στελέχη του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ μετρούν ζημιές και κέρδη.
Αναμφισβήτητα ο μεγάλος χαμένος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, που ενώ το 2009 πήραν σχεδόν λευκή επιταγή από τον Λαό έφτασαν σε δύο χρόνια να εγκαταλείψουν άρον – άρον την εξουσία, αφήνοντας πίσω στάχτη και χόβολη. Η πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφίσματος ήταν η ταφόπλακα της πολιτικής του ζωής. Έτσι το ΠΑΣΟΚ είναι στα πιο χαμηλά επίπεδα δημοσκοπικά και φυσικά, αν γίνουν εσωκομματικές εκλογές, υπάρχει το ενδεχόμενο της διάσπασης.
Για τον Αντώνη Σαμαρά και την Ν.Δ. ήταν η χρονιά συνεχών υπαναχωρήσεων από τις αρχικές εξαγγελίες, μείωση φορολογικών συντελεστών, επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, άρνηση υπογραφής της δανειακής σύμβασης και η ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών. Παρά την δημοσκοπική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. δεν κερδίζει έδαφος, γιατί πληρώνει κι αυτή τις αμαρτίες του παρελθόντος. Οι σκληροί και οι μετριοπαθείς είναι μεγάλο πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Τα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, παρά του ότι δεν έχουν τεκμηριωμένη πρόταση, για το πώς θα βγει η χώρα από τα αδιέξοδα, ποντάροντας στο συναίσθημα και επενδύοντας στην φτώχεια, στην ανεργία και στην αβεβαιότητα, που έστησαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. φαίνονται δημοσκοπικά κερδισμένα. Άγνωστο είναι αν θα κρατήσουν τα επίπεδα αυτά για πολύ.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είναι σε ανοδικό τροχιά και φαίνεται πως θα ‘ναι ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Έχει τρεις βουλευτές στην κυβέρνηση και έχει αποφύγει την φθορά στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την καταστροφή.
Το ΔΗ.ΣΥ, οι Οικολόγοι και το Άρμα Πολιτών είναι τα νέα κόμματα που αγωνίζονται για να μπουν στην Βουλή, η οποία Βουλή θα ‘ναι πολυκομματική για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες.
Αυτοί είναι οι ΠΑΝΩ και οι ΚΑΤΩ του 2011 στο πολιτικό χρηματιστήριο της χώρας.