Tο παιδί μου θέλει να γίνει ηθοποιός, τραγουδιστής, μοντέλο

e3344350x250

π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού.

Οι επιθυμίες αυτές γεννιούνται στα παιδιά μας διότι έχουμε όλη την ημέρα ανοιχτή την τηλεόραση. Πρωί, μεσημέρι και βράδυ τα κανάλια έχουν κουτσομπολίστικες εκπομπές που ασχολούνται με λεπτομέρειες από τη ζωή των τραγουδιστών, των ηθοποιών, των ποδοσφαιριστών και άλλων επωνύμων. Οι ίδιες οι εκπομπές αποδεικνύουν, ότι όλοι αυτοί ζουν μέσα στη δυστυχία και τα ψυχοφάρμακα, ενώ κανείς από αυτούς δε μπορεί να κάνει μια σωστή οικογένεια.

Στα χωριά μας τον παλιό καιρό τα περί ηθοποιών, περί μοντέλων και σκανδάλων λεγόταν ψιθυριστά, ενώ τα περί χαρακτήρα και ήθους λεγόταν δυνατά. Τούτο βασιζόταν στη βαθιά λαϊκή γνώση, ότι η ομορφιά και τα χρήματα είναι κάτι το εφήμερο, ενώ ο καλός χαρακτήρας και η γνώση της αρετής είναι αυτά που κάνουν διαχρονικά ευτυχισμένο ένα άνθρωπο.

Κάποτε μια μητέρα με πολλή χαρά ανήγγειλε στον άγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς, ότι η κόρη της εκλέχτηκε «βασίλισσα ομορφιάς» σε ένα διαγωνισμό καλλιστείων. Τότε ο άγιος της είπε: «Σας δηλώνω τα βαθειά μου συλλυπητήρια. Η εκλογή των βασιλισσών ομορφιάς είναι έθιμο μόδας των αρχαίων Λατίνων λαών. Στην πραγματικότητα αυτό είναι μόνο μια επιδέξια καλυμμένη αγοραπωλησία λευκής σαρκός. Έχετε παρακολουθήσει τη μοίρα πολλών βασιλισσών ομορφιάς; Ελεύθεροι γάμοι, αυτοκτονίες, κακόμοιρα παιδιά, θορυβώδεις δίκες. Δυστυχώς η μεγάλη σας χαρά σύντομα θα μετατραπεί σε ανείπωτη λύπη και ντροπή, ντροπή που θα κλειδώνεστε στο δωμάτιο και θα κρύβετε το πρόσωπο με τα χέρια σας από το φλογερό ήλιο.»

Γονείς προσγειώστε τα παιδιά σας στη γη. Εάν κάποιο από τα παιδιά σας έχει την «ατυχία» να είναι πολύ όμορφο σωματικά εξηγήστε του, πως η ομορφιά είναι ο πιο ακαταμάχητος πειρασμός. Σ’ αυτόν τον πειρασμό άντεξαν η αγία Παρασκευή, η αγία Αικατερίνη, ο Ιωσήφ από την Παλαιά Διαθήκη και τόσοι άλλοι που γνώριζαν καλά ότι η εσωτερική ομορφιά της ψυχής είναι αυτή η οποία κάνει ευτυχισμένο τον άνθρωπο.

Ο πλούτος, η εξωτερική ομορφιά ακόμη και η κοσμική μόρφωση οδηγούν τον άνθρωπο στην υπερηφάνεια. Ο υπερήφανος είναι δύσκολο να γλυτώσει από τις μεθοδείες του διαβόλου, το πέσιμό του σε κάποιο μεγάλο πάθος είναι αναπόφευκτο.

Γονείς αποτρέψτε τα παιδιά σας από επικίνδυνα επαγγέλματα. Όποιος πάει, λέει το γεροντικό, μακρύ περίπατο με τον διάβολο δύσκολα επιστρέφει στον ορθό δρόμο. Υπάρχουν τόσα ταπεινά και ευλογημένα επαγγέλματα που αποφέρουν το καθημερινό ψωμί στον άνθρωπο αλλά και την ψυχική του ισορροπία. Γύρω μας, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν για να παραδειγματιστούμε τίμιοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αρτοποιοί, τσαγκάρηδες, ξυλουργοί, μηχανικοί αυτοκινήτων που το πρόσωπό τους λάμπει από ευτυχία.

Εάν συμβουλεύουμε έτσι τα παιδιά μας και κυρίως αν τους υπενθυμίζουμε καθημερινά, ότι πρώτα πρέπει να γίνουν άγιοι, μπορούμε να ελπίζουμε, ότι με την βοήθεια του Θεού, θα δημιουργήσουν σωστές οικογένειες και εμείς θα χαρούμε να κρατούμε στην αγκαλιά μας ευτυχισμένα και όχι ψυχικά τραυματισμένα εγγόνια.

.