Το παζλ του κουκουλώματος

Ας αφήσουμε, προς το παρόν, στην άκρη την κυρία Γεροβασίλη. Ούτως ή άλλως, φαίνεται ότι έχουμε να ακούσουμε πολλά από αυτήν αλλά και για αυτήν. Το σκετς στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, οι «πολλαπλές εστίες» του Νίκου Παππά, η συνέντευξη Τόσκα που δεν εντόπισε παραλείψεις και η επικοινωνιακή καμπάνια για τα αυθαίρετα στο Μάτι, μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες της και το έκανε με κυνισμό, θράσος και τσαμπουκά 

Η Ολγα Γεροβασίλη απέστειλε εξώδικη δήλωση προς την «Καθημερινή». Αναφέρει ότι όσα περιγράφονται στο δημοσίευμα σχετικά με την επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών, για την τραγωδία στο Μάτι, είναι ψευδή, κακόβουλα και δυσφημιστικά. Η εφημερίδα τής απαντά ότι το δημοσίευμα απλώς μετέφερε ισχυρισμούς του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής και καλεί την κυρία Γεροβασίλη να στραφεί, αν το επιθυμεί, εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου.

H κυρία Γεροβασίλη, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι κατέθεσε μηνύσεις και εναντίον των δύο ανθρώπων που φέρονται, κατά το δημοσίευμα να συνομιλούν. Δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Έτσι και καθυστερούσε ακόμα λίγο, θα έδινε στους κακεντρεχείς το δικαίωμα να υποθέσουν ότι δεν επιθυμεί να κατέβει στην αρένα απέναντι στον κ. Ματθαιόπουλο. Τώρα, εκ των πραγμάτων, θα ανοίξουν όλα τα χαρτιά. Ενδεχομένως ο πρώην αρχηγός να έχει και αυτός στα χέρια του κάτι που θα επιβεβαιώνει όσα ισχυρίστηκε ενώπιον του πραγματογνώμονα. Οταν υπάρχουν 102 νεκροί, δεν εμπιστεύεσαι ούτε τον ίσκιο σου.

Αλλά ας δεχθούμε ότι η κυρία Γεροβασίλη κινήθηκε καταπώς προβλέπουν οι νόμοι και τα ήθη και η οργή της είναι τέκνο της αλήθειας. Υπάρχουν άλλες ενδείξεις που να σχηματίζουν την εικόνα μίας επιχείρησης συγκάλυψης;

Υπάρχει το σκετς στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής κατά το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας, συνεπικουρούμενος από την ηγεσία του Σώματος, παρίστανε ότι όλα είναι υπό έλεγχο με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Και εντάξει, ο Τσίπρας είναι πολιτικός, προέρχεται, δηλαδή, από ένα χώρο που συχνά ελέγχεται για τις ηθικές του αναστολές. Οι αξιωματικοί; Πώς διάολο τίμησαν τα γαλόνια τους αποδεχόμενοι ρόλο σε μία επιχείρηση εξαπάτησης της κοινής γνώμης; Τώρα βέβαια που άνοιξε το καπάκι και μυρίζουμε το δύσοσμο περιεχόμενο, αντιλαμβανόμαστε και πώς λειτουργούν κάποιοι μηχανισμοί στο Σώμα και τον κώδικα αξιών που διατρέχει τα ανώτατα κλιμάκια. Στο Συντονιστικό, λοιπόν, δεν έλαβε, απλώς, χώρα επιχείρηση συγκάλυψης, αλλά εξαπάτησης της κοινής γνώμης που σχεδιάστηκε στο πόδι, υπό το κράτος του πανικού, προφανώς από ηλίθιους που πίστεψαν ότι οι νεκροί μπορούν να κρυφτούν.

Υπάρχει η συνέντευξη του Νίκου Παππά, ο οποίος μας παρουσίασε τις δορυφορικές φωτογραφίες (που αποκτήσαμε χάρη στην επένδυσή μας στο Διάστημα) σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά εκδηλώθηκε σε πολλαπλές εστίες, άρα επρόκειτο για δολιοφθορά. Αυτό το ψέμα δεν έζησε πολύ, καθώς έγινε γνωστό ότι όλα ξεκίνησαν από την αβλεψία ενός ηλικιωμένου στην Πεντέλη.

Υπάρχει η συνέντευξη του υπουργού Προστασίας Πολίτη, του Νίκου Τόσκα, με τις ηγεσίες Πυροσβεστικής και Αστυνομίας. Σε αυτή τη συνέντευξη υποστηρίχθηκε ότι όλα έγιναν καλώς, βάσει σχεδίων και πρωτοκόλλων. Ψέμα και αυτό. Η πραγματογνωμοσύνη άλλα δείχνει.

Υπάρχει και η επικοινωνιακή καμπάνια που ξεκίνησε αμέσως μετά την τραγωδία, σύμφωνα με την οποία η εκατόμβη αποδίδεται στην αυθαίρετη δόμηση – μάλιστα στοχοποιήθηκε ιδιοκτήτης ακινήτου που διατηρεί πολιτική σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Κοινώς, οι άνθρωποι πέθαναν επειδή οι δεξιοί έχτιζαν αυθαίρετα.

Ας αφήσουμε, προς το παρόν, στην άκρη την κυρία Γεροβασίλη. Ούτως ή άλλως φαίνεται ότι έχουμε να ακούσουμε πολλά από αυτήν αλλά και για αυτήν. Το σκετς, οι συνεντεύξεις Τύπου και η επικοινωνιακή καμπάνια μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε ότι, πράγματι, η κυβέρνηση προσπάθησε να πετάξει τις ευθύνες από πάνω της. Και δεν το έκανε χαμηλοβλεπούσα. Αλλά κυνικά, ωμά, με τσαμπουκά. Με θράσος.

Πηγή: Protagon.gr