Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει ρούχα

venezelos 4251563

«Αλλάζουμε σελίδα. Όχι νέο μνημόνιο, όχι τρόικα πέρα από το σημείο που έχουμε πει και συμφωνήσει, αλλαγή σελίδας και φυσικά, εις πείσμα όλων αυτών που αρέσκονται να μαντεύουν κακά, όχι νέα μέτρα λιτότητας που πληγώνουν τον πολίτη και την οικονομία» διεμήνυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εμφανιστεί ως η πολιτική δύναμη που δίνει τη μάχη εναντίον του μνημονίου και της Τρόικας, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενοχλείται γιατί «δεν υπάρχουν πολιτικά χωρίς μνημόνιο, χωρίς κρίση, χωρίς τρόικα. Ενοχλούνται όταν λέμε ότι πρέπει ν’ αλλάξει η σχέση μας με την τρόικα, ότι δεν πρέπει να συνεχίζεται αυτή η ιστορία που ζήσαμε πέρυσι, της πολύμηνης παρουσίας των κλιμακίων της τρόικας που παρεμβαίνουν στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης και δεν ολοκληρώνουν ποτέ μια αναθεώρηση, έναν έλεγχο».

Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε (ξανά) για την ανάγκη επανεξέτασης των σχέσεων μας με το ΔΝΤ, αλλά και στην ανάγκη επανεξέτασης των σχέσεων της ΕΕ με το ΔΝΤ: «Η Ευρωζώνη πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που φάνηκε χρήσιμο όταν η Ευρωζώνη δεν είχε τους μηχανισμούς, το 2010, αλλά τώρα τους έχει. Και εν πάση περιπτώσει ο καταστατικός σκοπός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι να βοηθάει ή να παρεμβαίνει στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά σε χώρες άλλου βαθμού ανάπτυξης με άλλα προβλήματα και με άλλες ανάγκες».

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ αντιδρά για το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, ζητά να αναγνωριστούν πλασματικά χρόνια για να βγουν στη σύνταξη υπάλληλοι που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και πρόκειται να απολυθούν, ετοιμάζει τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προαναγγέλλει φοροελαφρύνσεις και διαφημίζει κόκκινες γραμμές που θα μπουν στη φθινοπωρινή διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι έρχεται ένα θερμό αντιμνημονιακό φθινόπωρο, με το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστεί σε μια προγραμματισμένη σύγκρουση με την Τρόικα. Όλα αυτά με φόντο τις διεργασίες ενόψει του προγραμματισμένου για τον Οκτώβριο ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, για το οποίο δεν είναι ακόμη σαφές αν θα εκλέξει αρχηγό και Κεντρική Επιτροπή, ενώ κάποιοι αμφιβάλλουν ακόμη και αν τελικά θα πραγματοποιηθεί. Όχι μόνο επειδή μπορεί να προκύψουν εκλογές το φθινόπωρο, αλλά επίσης γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλώσει κανείς, πλην ΠΑΣΟΚ – Ελιάς, ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε αυτό το συνέδριο, και αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, δεν θα υπάρχουν συμμετοχές για να αποκτήσει υλική υπόσταση το εγχείρημα.

Η εσωκομματική ειρήνη στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, μετά την παρασκηνιακή συμφωνία του Ευ. Βενιζέλου με τους Κ. Σκανδαλίδη – Ν. Ανδρουλάκη φαίνεται πως συνδέεται και με την επιχειρούμενη αντιμνημονιακή στροφή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, σε ρητορικό επίπεδο τουλάχιστον ικανοποιεί τα στελέχη του κόμματός του που ζητούν απομάκρυνση από τη ΝΔ και αναζήτηση των ψηφοφόρων που έφυγαν προς τα αριστερά. Η αλλαγή «ρούχων» από το ΠΑΣΟΚ προβληματίζει τη ΝΔ που παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις διαφοροποίησης από την κυβερνητική πολιτική και την καλλιέργεια συγκρουσιακού κλίματος με την Τρόικα. Υπάρχουν και στελέχη που ανησυχούν για το σημείο στο οποίο μπορεί να φτάσουν οι αντιμνημονιακές ασκήσεις του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και για την ύπαρξη κρυφής ατζέντας στα ηγετικά κλιμάκια.

http://tvxs.gr