Το παρασκήνιο για να βρεθούν οι πρόθυμοι βουλευτές που θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Χωρίς καμία ντροπή αλλά αντίθετα με έντονο παρασκήνιο στους διαδρόμους της βουλής , η κυβερνητική πλειοψηφία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει ότι θα περάσει από τη βουλή και θα ψηφιστεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά πως δεν υπάρχει διαδικασία που να μπορεί να πέσει η κυβέρνησή του αν δεν το θέλουν πρώτα οι ίδιοι οι βουλευτές. Και επειδή ουδείς βουλευτής της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση εξ αιτίας του Σκοπιανού, κάνει ότι μπορεί για να εξασφαλίσει την τυπική πλειοψηφία των 151 βουλευτών που θα κρατήσουν όρθια τη κυβέρνηση αφ ενός αλλά και θα ψηφίσουν την συγκεκριμένη συμφωνία.

Για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει η αντιπολίτευση να μην την ψηφίσει σε πρόταση μομφής που θα καταθέσει στο κοινοβούλιο ή θα πρέπει να ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να μην τον ψηφίσουν οι βουλευτές του. Πάλι αυτό δεν γίνεται όπως είναι φανερό. Έτσι όσα λέγονται περί του αντιθέτου μάλλον εκ του ασφαλώς λέγονται και το μόνο που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου ξέροντας ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν (όχι όλοι) την συμφωνία , αναζητεί πρόθυμους για να τελεστεί η κύρωση της συμφωνίας και έτσι οι δύο υπογραφές Τσίπρα και Ζαεφ να γραφτούν στην ιστορία των δύο χωρών με τους δύο πρωθυπουργούς να έχουν επιλύσει το όνομα των Σκοπίων με το κατά πόσο ο καθένας από την δική του πλευρά θα υποστηρίζει ότι το δίκιο είναι με το μέρος του.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κινητικοί και η ένταση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πολύ έντονη. Θα υπάρξουν ιδιαίτερες εξελίξεις σε ότι αφορά την πορεία προς την ψηφοφορία της συμφωνίας και αρκετές πιέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Στην Αθήνα μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να καταφθάνουν ξένοι ηγέτες για να πιέσουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει το κόμμα του τη συμφωνία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολο σημείο καθώς εκτός των άλλων θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τους βουλευτές του κόμματος του που δεν επιθυμούν στη συμφωνία καμία αναφορά στο όρο “ Μακεδονία” . Η κυβέρνηση μάλιστα πάνω σε αυτό εκτιμά ότι αν ο αρχηγός της ΝΔ πιεστεί από τους ξένους ηγέτες τις ΗΠΑ κυρίως για να ψηφίσει υπέρ, τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα που θα κινδυνεύσει να χάσει το μομέντουμ και να μην εκλεγεί πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο φαίνεται αποφασισμένος όσο τίποτε άλλο να παραμείνει στην ίδια θέση που έχει διατυπώσει από την αρχή γιατί πολύ απλά γνωρίζει ότι αν μετακινηθεί από αυτή την θέση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

thecaller.gr