Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συναντά την προσφυγοπούλα Αμάλ

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη προσφυγοπούλα Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζοντας παιδιά και ενηλίκους,πάντα με την ελπίδα ότι κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Η Αμάλ, που το όνομά της Αραβικά σημαίνει «ελπίδα», είναι μία μεγάλη κούκλα μαριονέταύψους 3,5 μέτρων, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.Σκοπός του ταξιδιού της είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στα μεγάλα προβλήματα που περνάνε οι πρόσφυγες και ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα παιδιά, όπως είναι η Αμάλ.

Η Αμάλ στις 10/8 έφτασε στη Χίο και, έχοντας ήδη περάσει από διάφορες άλλες πόλεις, στις 31/8 θα έρθει στη Λάρισα, όπου θα συμμετέχει σε μια μεγάλη διαδραστική συναυλία, καθώς και άλλες δράσεις. Εκεί θα συναντήσει και τον μυθικό Ιάσονα, μια κούκλα μαριονέτα, κατασκευασμένη από φοιτήτριες/ές και διδάσκουσες/οντες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σκοπός της συνάντησης είναι το «καλωσόρισμα» της Αμάλ και ό,τι αυτή και το ταξίδι της αντιπροσωπεύει. Ένα ταξίδι που ξεπερνά τα σύνορα, τις διαφορετικές γλώσσες, πολιτισμούς και πολιτικές πεποιθήσεις και μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας για τους πρόσφυγες. Ένα μήνυμα-ανοικτή αγκαλιά, ένα μήνυμα αποδοχής και υποστήριξης, ένα μήνυμα ενσυναίσθησης και διαπολιτισμικής συνύπαρξης.

Το ταξίδι της Αμάλ είναι μια πρωτοβουλία του GoodChanceTheatre, ενός θεατρικού οργανισμού που δημιουργεί πρωτοπόρα δημόσια θεάματα  με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών, μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων, κοινωνικών ομάδων και ανθρωπιστικών οργανισμών. Εκ μέρους της Ελλάδας υπεύθυνη είναι η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου. Οι εκδηλώσεις στη Λάρισα έχουν οργανωθεί από την  Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο, τον  Δημοτικό Κουκλοθίασο «Τιριτόμπα-Κώστας Χατζηανδρέου-Σοφία Φουτζοπούλου» και το Μουσείο Κούκλας. Οι εκδηλώσεις θα  πραγματοποιηθούν την Τρίτη 31 Αυγούστου στις 19:00 στον Μύλο του Παππά, με ελεύθερη είσοδο. Εκ μέρους του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπεύθυνοι/ες  είναι οι διδάσκοντες/ουσες Κώστας Μάγος και Μάγδα Βίτσου.