Το πακέτο στήριξης για το καλοκαίρι: Στο τραπέζι νέα επιταγή ακρίβειας

Από τι θα εξαρτηθεί η ανακοίνωση για το νέο πακέτο μέτρων

Ο δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- μετά και την αύξηση των εσόδων τον μήνα Μάιο, επιτρέπει στην κυβέρνηση όχι απλά να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης προς τα νοικοκυριά, αλλά και να διευρύνει τόσο το ποσό όσο και τον αριθμό των δικαιούχων.

Οι νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων με την τιμή στα νησιά να αγγίζει στα 3 ευρώ το λίτρο και την ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού (πάνω από 11% τον Μάιο) αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα ακόμα πακέτο μέτρων το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν τα πάντα. Από την πορεία των εσόδων και τις εκτιμήσεις έως το τέλος του έτους, μέχρι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όχι μόνο για τον Ιούλιο αλλά και τους επόμενους μήνες μέχρι και το Φθινόπωρο.

Τα στοιχεία των εισπράξεων που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση δείχνουν αύξηση των εσόδων ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες, καθώς και αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ καθώς πολλοί φορολογούμενοι μετά τη σημαντική μείωση του λογαριασμού αποφάσισαν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί.

 

 

Το Fuel Pass

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε χθες ανοιχτό το  ενδεχόμενο να αυξηθούν  οι δικαιούχοι του Fuel Pass με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «βλέπουμε ότι η ακρίβεια στα καύσιμα πλήττει εισοδήματα που είναι πάνω από την περίμετρο των πιο ευάλωτων. Άρα, όπως και στο ρεύμα, που χρειάστηκε να γίνουν πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις και για εκείνους που κατανάλωναν πάνω από 300 κιλοβατώρες, προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται για να διευρύνουμε όλα τα υπόλοιπα».

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, αναμένεται παράταση του μέτρου της επιδότησης καυσίμων με διεύρυνση του ποσού και του κύκλου των δικαιούχων του Fuel Pass, συνέχιση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης η οποία ενδεχομένως να συνοδευτεί με αύξηση του ποσού της κρατικής επιδότησης στην αντλία  ενώ είναι πιθανόν η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι να μοιράσει  μια νέα επιταγή «ακρίβειας» στα ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδικότερα:

  1. Το επίδομα καυσίμων θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα ακόμη δίμηνο, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Δεν αποκλείεται το ποσό της επιδότησης των 30 -50 ευρώ να φθάσει στα 40 – 60 ευρώ. Σήμερα το επίδομα καυσίμων δικαιούται κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό εξετάζεται να αυξηθεί στην περιοχή των 40.000 ευρώ.
  1. Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και είναι εξαιρετικά πιθανό να αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς το ΦΠΑ. Με το ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο.
  1. Μετά τις 14 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass για τις αιτήσεις για την επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του μήνα και το ποσό θα πιστωθεί στους δικαιούχους στις αρχές Ιουλίου.
  1. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση αντίστοιχη με το επίδομα των 200 ευρώ που δόθηκε το Πάσχα, εξετάζεται από την κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Για να δοθεί, μια νέα επιταγή ακρίβειας απαιτείται δημοσιονομικός χώρος περίπου 250-300 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται η ενίσχυση να δοθεί τον Σεπτέμβριο.

fimotro.gr