Το όχι δεν ήταν απλά εντολή για ρήξη – Το όχι ήταν η ρήξη

tsipras noumera

Από το ίδιο το βράδυ της Κυριακής, μετά το μεγαλειώδες Όχι του λαού μας, έχουμε βαρεθεί να προσπαθούν να μας εξηγήσουν τι ψηφίσαμε. Ξαφνικά, το Οχι έγινε «εντολή παραμονής στο ευρώ πάση θυσία» και «σε καμία περίπτωση εντολή για ρήξη».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια εντυπωσιακή τριπλή κωλοτούμπα στον αέρα και προσγειώθηκε στην αγκαλιά του Βαγγέλα και του Ποτάμη, και όλοι μαζί ψήφισαν τα προκαταρκτικά του 3ου μνημονίου και ετοιμάζονται να ψηφίσουν και το 3ο μνημόνιο.

Οι εταίροι ζουν σε παράλληλο σύμπαν και θεωρούν ότι ο Αλέξης εξακολουθεί να απολαμβάνει την αποδοχή του λαού και μπορεί να περάσει τα μέτρα χωρίς αντιδράσεις.

Όλοι αυτοί που παρακολουθούν τη ζωή από τα γραφεία τους, δεν μπορούν να συλλάβουν τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην ελληνική κοινωνία την εβδομάδα από 28/6 εώς 5/7.

Δεν μπορούν να καταλάβουν την ταξικότητα της ψήφου του δημοψηφίσματος. Δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί νικήσαμε το φόβο.

Δεν καταλαβαίνουν ότι όταν ξέρεις ότι το αφεντικό σου ψηφίζει Ναι σου φαίνεται αυτονόητο να ψηφίσεις Όχι.

Δεν είδαν ότι, όταν η Τρέμη, ο Πρετεντέρης, ο Αλιάγας, ο Σάκης και τόσοι άλλοι σου λένε να ψηφίσεις Ναι, καταλαβαίνεις γιατί μπορείς να ψηφίσεις μόνο Όχι.

Δεν καταλαβαίνουν ότι το Όχι αυτό ήταν ένα μεγάλο όχι στο φόβο.

Όταν σε απειλούν ότι αν ψηφίσεις Όχι θα απολυθείς, είναι μια απειλή πολύ πιο άμεση και πραγματική από την έξοδο από το Ευρώ. Και παρ» όλα αυτά ψηφίζεις όχι.

Η ψήφος στο Όχι ήταν ρήξη για τον καθένα από μας. Ήταν η ρήξη με τις λογικές της ανάθεσης. Ήταν η ρήξη με τις αυταπάτες μας. Ήταν η ρήξη με το φόβο. Ήταν και για μας το βήμα που αν το κάνεις είσαι αλλού και είσαι άλλος.

Οι αναλύσεις της επόμενης μέρας λαμβάνουν ως δεδομένο ότι είμαστε οι ίδιοι που ήμασταν πριν τις 5 Ιούλη.

Το ΚΚΕ νομίζει ότι επιβεβαιώνεται επειδή ο Τσίπρας ψηφίζει μνημόνια και νομίζει ότι θα ξεχάσουμε ότι ήταν απόν από την ταξική σύγκρουση της εβδομάδας του δημοψηφίσματος και θεωρεί τα μνημόνια λίγο μικρότερη καταστροφή από την εξόδο από το Ευρώ.

Όσοι γράφουν ότι ο λαός θα στραφεί στους νεοναζί την επόμενη φορά, παραβλέπουν την ταξική συνειδητοποιήση που συντελέστηκε την εβδομάδα του δημοψηφίσματος και την ουσιαστική στήριξη στο Ναι από τη συμμορία, πέρα από τις διακηρύξεις τους.

Ο Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασαν απέναντι και λένε ότι δεν έχουν εντολή για ρήξη και η πλειοψηφία του λαού θέλει την παραμονή στο ευρώ, δεν έχουν καταλάβει ότι το 62% του Όχι δεν ήταν δικό τους, αλλά δικό μας.

Το τελευταίο σωστό πράγμα που είπε ο Τσίπρας πριν περάσει απέναντι ήταν το «ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος». Και τον νικήσαμε.

Εκείνος δεν τα κατάφερε. Δεν πειράζει.

Ειμαστε τώρα αποφασισμένοι, ώριμοι, έτοιμοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Αν οι σημερινές κοινοβουλευτικές δυνάμεις δεν θέλουν να συζητήσουν τη ρήξη με το Ευρώ και την ΕΕ θα το συζητήσουμε εμείς, στις γειτονιές, στα σωματεία, στις συλλογικότητες που υπάρχουν και σε εκείνες που θα φτιάξουμε.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του προέδρου Snow στο Hunger Games 2: «Η ελπίδα είναι το μόνο πράγμα που είναι δυνατότερο από το φόβο. Η λίγη ελπίδα είναι αποτελεσματική. Η πολλή ελπίδα είναι επικίνδυνη.»

Η ελπίδα ήρθε!

Ο λαός θα πει την τελευταία λέξη. Αυτό το όχι δεν ήταν του Αλέξη!

Ειρήνη

(Αγαπητή Ειρήνη, έγραψα και ξανάγραψα πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε το Όχι στο δημοψηφισμα ή το ήθελε με μικρή διαφορά. Ήρθε το 61,3% στο Όχι και έχασε το φως του. Το επιβεβαίωσε και ο Γιάνης Βαρουφάκης στη χτεσινή του συνέντευξη, περιγράφοντας το βαρύ κλίμα στο Μαξίμου μετά το Όχι. Έγραψα και τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα πως «Αυτό το ΟΧΙ θα το πουν οι Έλληνες» και πως δεν ανήκει σε κανέναν πολιτικό. Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ο Αλέξης Τσίπρας να είναι τόσο λίγος. Ξαναλέω πως το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας είδε το μπόι του, του φάνηκε πολύ ψηλό και τρόμαξε. Δεν πειράζει, εμείς συνεχίζουμε. Ο Τσίπρας υπέγραψε, όχι εμείς. Ο Τσίπρας φοβήθηκε, όχι εμείς. Να είσαι καλά.)

pitsirikos.net