Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων στο 10ο φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία» στην Καβάλα

Αφιερωμένο στην Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, και στον Σταμάτη Σπανουδάκη, με θέμα «Πόλη, γη και ουρανός στο δικό σου φως», ήταν το φετινό φεστιβάλ  «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία».

Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, η Καβάλα με μια άρτια διοργάνωση τιμά τον Απόστολο Παύλο, συγκεντρώνει επί σκηνής μαθητές από όλη την Ελλάδα και προβάλλει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τις αρχές της συνύπαρξης, της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας, μετατρέποντας την παιδαγωγική θεωρία σε πράξη.

Από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2026 οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμες εκπαιδευτικές εμπειρίες μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτό το εξαιρετικό φεστιβάλ. Φέτος το σχολείο μας συμμετείχε με το σύνολο εγχόρδων «Τα βιολιά του κόσμου», με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Στέφανο Σεκέρογλου και με το σύνολο παραδοσιακής μουσικής, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Νεκτάριο Παπαγεωργίου.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ οι μαθητές μας παρακολούθησαν εργαστήρια παραδοσιακής και ευρωπαϊκής μουσικής και είχαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν με μαθητές από μουσικά σχολεία όλης της Ελλάδας, υπό την καθοδήγηση εξαιρετικών μουσικών, όπως ο κ. Χρήστος Τσιαμούλης και ο κ. Δημήτρης Καρβούνης.

Την Παρασκευή 8 Μαΐου οι μαθητές του συνόλου εγχόρδων παρουσίασαν δείγμα της δουλειάς τους αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού στη Μεγάλη Λέσχη, ένα εμβληματικό κτίριο, το οποίο αποτελεί εξαίρετο δείγμα αυστριακού μπαρόκ στην Ευρώπη και μοναδικό στην Ελλάδα, με χρώματα σε μελί και αυτοκρατορικό κόκκινο, παραπέμποντας, σύμφωνα με την άποψη ειδικών, σε αντίγραφο μέρους του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης.

Το Σάββατο 9 Μαΐου στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων οι μαθητές του συνόλου παραδοσιακής μουσικής συμμετείχαν σε κοινή συναυλία μαζί με άλλα μουσικά σχολεία της Ελλάδας, η οποία ήταν αφιερωμένη στην Κωνσταντινούπολη. «Στης Πόλης το φως» το θέμα της συναυλίας, με μουσικές και τραγούδια που μας ταξίδεψαν στον χρόνο.

Την Κυριακή 10 Μαΐου, ο ίδιος εμβληματικός χώρος του αρχαίου θεάτρου πλημμύρισε ξανά από μουσική, αυτή τη φορά από τους μαθητές των συνόλων ευρωπαϊκής μουσικής, μεταξύ των οποίων και οι  μαθητές του συνόλου εγχόρδων του σχολείου μας. «Κύριε των δυνάμεων» το θέμα της αφιερωμένης στον Σταμάτη Σπανουδάκη συναυλίας, στην οποία το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει αντιπροσωπευτικό δείγμα από το έργου του σημαντικού αυτού συνθέτη. 

Δυο βραδιές μυσταγωγίας κάτω από τον έναστρο ουρανό, μέσα στη μαγευτική ατμόσφαιρα του αρχαίου θεάτρου, όπου κάθε νότα που ακούστηκε αποτέλεσε μια μικρή ψηφίδα μιας ανεπανάληπτης εμπειρίας, η οποία συνέθεσε στο σύνολό της ένα πολύτιμο μωσαϊκό μέθεξης και ουσιαστικής συνύπαρξης μέσα από τη μουσική. 

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την άξια εκπροσώπηση του σχολείου μας, καθώς και στους καθηγητές τους. Πολλά συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες για την εξαιρετική διοργάνωση στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας και σε όλους όσοι εργάστηκαν για το φεστιβάλ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Διευθυντή του σχολείου κ. Ιωάννη Κακάρα, ευφυή οραματιστή και συνάμα ταπεινό εργάτη αυτού του φεστιβάλ, ο οποίος καταφέρνει,  με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό, να ενορχηστρώνει μικρά «μέρη» και να τα οδηγεί προς το «όλον», μετουσιώνοντας σε πράξη αυτό που φαντάζει ανέφικτο.

 

Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων