Το μήνυμα των δημοσκοπήσεων

Ολοκληρώνεται ένας σχεδόν μήνας από το τέλος Αυγούστου και ποτέ δεν έχουν πραγματοποιηθεί τόσες πολλές δημοσκοπήσεις. Τα γεγονότα του καλοκαιριού με κορυφαίο τις καταστροφικές πυρκαγιές και ο ανασχηματισμός με ότι συνοδεύτηκε, αλλά και το ενδιαφέρον για τις ανακοινώσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ και τα φαινόμενα ακρίβειας, λειτούργησαν σαν κίνητρο για να πραγματοποιηθούν πολλές δημοσκοπήσεις και από αρκετές εταιρείες, και δύο μάλιστα σ εαυτό το διάστημα. Η αντιπολίτευση, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν προαναγγείλει την κατάρρευση της κυβέρνησης και είχαν σπεύσει να περιγράψουν ένα Πρωθυπουργό σε αποδρομή.

Όμως κανένα μα κανένα δημοσκοπικό εύρημα δεν φαίνεται να επαληθεύει αυτές τις προβλέψεις. Μια κυβέρνηση 26 μηνών που κλήθηκε να διαχειριστεί από τα γεγονότα του Έβρου μέχρι την πανδημία και από τη στήριξη της οικονομίας μέχρι τις πυρκαγιές, φαίνεται με λάθη και ολιγωρίες να σημειώνει φθορές, αλλά να είναι κυρίαρχη. Αρκεί να αναφερθεί ότι στην πρόθεση ψήφου όλοι βρίσκουν διαφορές μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ από 10,5% μέχρι και 13.9%. Δηλαδή διαφορές που όλες είναι από λίγο έως αρκετά μεγαλύτερες από τη διαφορά με την οποία νίκησε η ΝΔ στις εκλογές του 2019.

Αν δε, κάποιος κάνει πλήρεις αναγωγές μέχρι να φτάσει σε εκτίμηση ψήφου, αυτές οι διαφορές γίνονται από 13% έως και 15%. Δεν το λες και εικόνα κατάρρευσης, ούτε δικαιολογούνται διάφορες αναλύσεις περί της νέας κατάστασης στο πολιτικό σκηνικό που δημιουργείται. Η αλήθεια είναι ότι οι δημοσκοπήσεις στέλνουν μηνύματα προς την κυβέρνηση, αλλά μάλλον στέλνουν πιο σκληρά μηνύματα προς την αντιπολίτευση. Κάτι άλλωστε γνωρίζει ο Α. Τσίπρας που βλέπει μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό να «καταστρέφουν την χώρα» και «να εξοντώνουν τους Έλληνες» και δεν ζητάει ευθέως εκλογές μήπως και σωθούμε, κατά την εκτίμησή του.

Προφανώς μιλάμε για ένα μοναδικό για την περίοδο της μεταπολίτευσης φαινόμενο κυριαρχίας μιας κυβέρνησης και αδυναμίας της αντιπολίτευσης, φαινόμενα που δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, με κεντρικό πρόσωπο, βασικό πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για πρωθυπουργό που συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη μετά από 26 μήνες  της πλειοψηφίας των πολιτών.

Στην τελευταία έρευνα της PULSE, ο πρωθυπουργός φαίνεται να αξιολογείται θετικά ως προς τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ από αξιοσημείωτα τμήματα όχι απλά όσων τον ψήφισαν αλλά και από το 14% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 53% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 9% του ΚΚΕ

Λίγες μέρες πριν, σε έρευνα της OPINION POLL φαινόταν να αξιολογείται θετικά για το έργο του ως πρωθυπουργός από το 23.4% του ΣΥΡΙΖΑ, το 78.2 % του ΚΙΝΑΛ και το 19.5% του ΚΚΕ. Σύμφωνα δε, με όλες τις έρευνες προηγείται στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργός κατά 15%-25%.

Αυτά τα στοιχεία δεν αποτελούν απλά στοιχεία δημοσκοπικού προβαδίσματος, ή και πολιτικής κυριαρχίας. Συνθέτουν τη συλλογική εν τέλει απαίτηση μιας κοινωνίας προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει και να πετύχει. Αυτή η κοινωνία, ταλαιπωρημένη από τη δεκαετία των μνημονίων και τις παθογένειες δεκαετιών, διψάει για ηρεμία και ομαλότητα, για ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής της, για να ζει σε μια χώρα που θα νιώθει υπερήφανη. Βλέπει τεράστιες προκλήσεις μπροστά της όπως τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, της ψηφιακής μετάβασης, των μεγάλων γεωστρατηγικών αλλαγών και των μεταναστευτικών ροών, της πανδημίας, και κοιτάει προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας επιλέγοντας τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να τα χειριστεί, και γιατί την έχει πείσει ότι αυτός μπορεί, και γιατί δεν την πείθει κανείς άλλος. Η κοινωνία θεωρεί ότι τυχόν αποτυχία του θα είναι δείγμα πισωγυρίσματος.

Αυτό βλέπουμε επί της ουσίας από τις δημοσκοπήσεις επί δύο χρόνια, άλλα και σε αυτή την κρίσιμη καμπή. Ουσιαστικά οι πολίτες λένε στον πρωθυπουργό και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση ότι δεν έχει πολλές επιλογές, αλλά μια. Ποια; Να πετύχει, να φτάσει μέχρι τέλους. Αυτή είναι και η πρόκληση για τον πρωθυπουργό. Νομίζω ότι το καταλαβαίνουν αυτό όλα τα κομματικά επιτελεία. Γι’ αυτό και έχουν επιλέξει να τον πλήξουν, όχι γιατί δεν τα κατάφερε, αλλά οδηγούμενοι σε ανιστόρητες, αβαθείς αναλύσεις ότι εκφράζει μια ελίτ που δουλεύει για λίγους και αδιαφορεί για τη χώρα και τους πολλούς. Αμφιβάλλω αν τα πιστεύουν ακόμη και τα ίδια τα στελέχη και κάποιοι αναλυτές που τα γράφουν.

* O Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής – υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll

liberal.gr