Δυναμικό σήμα προώθησης των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες βρίσκουν την ευθεία αντανάκλασή τους στην καθημερινότητα των πολιτών, εκπέμπει ο πρωθυπουργός, λίγες ημέρες πριν από το μεγάλο “ραντεβού” της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την ομιλία του ερχόμενου Σαββάτου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Στη… σκιά των πύρινων μετώπων του Ιουλίου και του Αυγούστου, που… χαράκωσαν το κυβερνητικό προφίλ και έφεραν τη σφοδρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου δεν απαντά μόνο με τις αλλαγές οι οποίες θα ορίσουν την επόμενη ημέρα της Πολιτικής Προστασίας. Αλλά και με μια σειρά από τομές σε κρίσιμα για την κοινωνία πεδία, όπως είναι αυτά της Υγείας, της Παιδείας, του Κράτους και της Δικαιοσύνης, καθώς και με μέτρα θωράκισης των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, προκειμένου να μειωθεί η ένταση των… συμπληγάδων της ακρίβειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επιστροφή του από τη Λευκωσία και την τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, θα… τερματίσει την ταχύτητα των εσωτερικών συσκέψεων στην Ηρώδου Αττικού 19, αποκρυσταλλώνοντας την παρέμβασή του στη Διεθνή Έκθεση. Μια παρέμβαση με… DNA αλλαγών, το οποίο θα προτάξει την έννοια-κλειδί του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού, όπως αυτός ήρθε στο προσκήνιο κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. “Στόχος μας είναι μέσα στην τετραετία να φτάσουμε στα υψηλά στάνταρτ της Ευρώπης”, τονίζουν στελέχη. Και, ακριβώς έτσι, η πρωθυπουργική ομιλία στο Βελλίδειο θα περιγράψει τη… γέφυρα που θα ωθήσει τη χώρα μέχρι το 2027 στην επόμενη ημέρα της.
Αυξάνει την ταχύτητα
Όπως πράττει σε όλα τα τελευταία υπουργικά συμβούλια, έτσι και στη χθεσινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες του να αυξήσουν περαιτέρω την ταχύτητα της παραγωγής έργου.
“Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, είναι σύνθετη… Να θυμίσω ότι έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικές κεντρικές μας δεσμεύσεις, το 50% ουσιαστικά του οικονομικού μας προγράμματος έχει ήδη νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Θα ήθελα, παρά τη δυσκολία και την όποια δυσθυμία μπορεί να υπάρχει λόγω του πραγματικά μεγάλου προβλήματος των πυρκαγιών, να μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα, για την οποία θα μιλήσουμε προφανώς και πολύ πιο αναλυτικά το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη”, σημείωσε. “Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια στον δρόμο της ανάπτυξης. Παρά τον επίμονο πληθωρισμό στα τρόφιμα, έχουμε τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Έχουμε τη μικρότερη ανεργία εδώ και πολλά χρόνια. Νομίζω ότι αυτά και πολλά άλλα απαντούν σε όσους αμφισβητούν τη δράση μας στην αρχή της νέας θητείας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την επιμονή μας σε μεγάλες αλλαγές. Ξέρουμε ότι δεν θα λείψουν τα εμπόδια στον δρόμο μας, αλλά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, συνεπείς στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Γι’ αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού.
Οι τομές
Με το βλέμμα στην ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, άπασες οι πληροφορίες που έρχονται στο προσκήνιο επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναπτύξει την ευρύτερη κυβερνητική στρατηγική, όπως αυτή θα εξελιχθεί στο βάθος της επόμενης τετραετίας. Στην πρώτη γραμμή, μεταξύ άλλων, θα βρεθούν:
– Η επόμενη ημέρα του Κράτους, η ψηφιοποίησή του και η αξιολόγηση δομών και προσώπων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.
– Η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. Κίνηση που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ως “ακρογωνιαία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης”.
– Η επόμενη ημέρα στον τομέα της Υγείας, με 10.000 προσλήψεις, αναμόρφωση του ΕΚΑΒ, ψηφιακό μετασχηματισμό και ένα νέο υγειονομικό χάρτη, που θα καθιερώνει ενιαία πρωτόκολλα υπηρεσιών σε όλες τις δομές της επικράτειας. Ειδικά για το ΕΚΑΒ, κυβερνητικός στόχος είναι ο οργανισμός να φτάσει σε ευρωπαϊκά πρότυπα, καταγράφοντας χρόνους ανταπόκρισης ακόμα και τα επτά λεπτά για εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά. Παράλληλα, δρομολογούνται προσλήψεις 800 μόνιμων διασωστών, όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ταυτόχρονα με την τοποθέτηση πληρωμάτων ασθενοφόρων με τριετείς συμβάσεις. Ήδη στην Αττική το ΕΚΑΒ έχει ενισχυθεί με 110 επικουρικούς, ενώ ανάλογη πρόσκληση ενδιαφέροντος αναμένεται και για την υπόλοιπη Ελλάδα.
– Η επόμενη ημέρα της Παιδείας, με έμφαση σε ολόκληρο το φάσμα της εκπαίδευσης, καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.
– Η νέα εικόνα της Πολιτικής Προστασίας. Με προμήθεια το 2026 ή το αργότερο το 2027 των νέων Καναντέρ, παραπάνω από 100 drones που θα μπορούν να παρακολουθούν ευαίσθητα σημεία, αισθητήρων μέτρησης θερμοκρασίας, τοποθέτηση καμερών σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και στα δάση υψηλού κινδύνου και συνδρομή σε προηγμένα συστήματα καταγραφής θερμότητας. “Δώσαμε απαντήσεις σε άδικες κατηγορίες και σε εύκολους μύθους που καλλιεργούν εσκεμμένα συχνά μια σύγχυση γύρω από την κλιματική κρίση. Είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε και μια σειρά από πρωτοβουλίες, προκειμένου η αρνητική συγκυρία τού σήμερα να μετατραπεί σε μια καλύτερη άμυνα για το αύριο. Από την άμεση προμήθεια νέου τεχνολογικού εξοπλισμού στα πλαίσια της γρήγορης υλοποίησης του προγράμματος “ΑΙΓΙΣ”, νέες διαδικασίες πρόληψης και φυσικά πρόσθετες προσλήψεις 1.200 νέων πυροσβεστών και δασικών”, ανέφερε, στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κοινωνικό πρόσημο
Υπό τον ισχυρό αστερίσκο της δημοσιονομικής ισορροπίας και σε… momentum επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα, που, όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, θα κλείσει και τυπικά τον κύκλο μiας υπερδεκαετούς κρίσης, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα έχει και πρόσημο κοινωνικό. Πρόσημο θωράκισης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ήδη έχει σπεύσει να σημειώσει ο πρωθυπουργός. Πέρα, πάντως, από τα νέα μέτρα στήριξης, βασική κυβερνητική επιδίωξη είναι η επιτάχυνση των μόνιμων κινήσεων, προκειμένου να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. “Όσο προχωράει ο χρόνος, το δείξαμε και με το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο, θα πέσουμε επάνω σε συνεχείς, μόνιμες παρεμβάσεις, αυξήσεις εισοδήματος, που τι σημαίνει αυτό; Αυξήσεις μισθών, στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως ήταν η αύξηση του αφορολόγητου που ήδη εφαρμόστηκε, και λοιπές άλλες τέτοιες οικονομικές κινήσεις μέσα στην τετραετία”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Όσον αφορά το “πακέτο” που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, αυτό, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, θα περιλαμβάνει:
– Νέες παρεμβάσεις στο επίδομα θέρμανσης.
– Επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση την 1η Ιανουαρίου 2024.
– Επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος του 2023.
– Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, πολιτισμό και τουρισμό.