Το μεγάλο στοίχημα των περιφερειών και η άγνοια για τις αρμοδιότητές τους

Το κενό από παθογένειες του παρελθόντος μπορούν να καλυφθούν με αλλαγή ταχύτητας. Αυτό συμφώνησαν κατά την διάρκεια της 1ης μέρας του 10ου περιφερειακού συνεδρίου RGC στην Πάτρα οι περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Θεσσαλίας.

Στο πρόβλημα της άγνοιας των πολιτών για το ποια είναι η αρμοδιότητα των περιφερειών αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της συνεργασίας με τους δήμους. Όλες οι δράσεις των περιφερειών, όπως είπε, έχουν ως στόχο να υπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο πολίτης.

Ο κ. Αγοραστός πρόσθεσε πως μέσα στην κρίση οι περιφέρειες άντεξαν και τα κατάφεραν. «Η φιλοσοφία είναι πάντα ίδια, δηλαδή η περιφέρεια να προλαμβάνει τις συνέπειες των κινδύνων που έρχονται» είπε και εξήρε την προσφορά των περιφερειών σε τομείς όπως οι υποδομές, ο αθλητισμός, η παιδεία κ.α.

Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε σε τρία μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες. Τη γραφειοκρατία, την εγκατάλειψη της υπαίθρου και την ανυπαρξία κάθετων αξόνων που θα δώσουν άλλη πνοή στις περιφέρειες.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Σπανός αναφέρθηκε στη συνεργασία που πρέπει να έχουν οι περιφέρειες τόσο μεταξύ τους όσο και με την κεντρική διοίκηση.

Τέλος, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα τόνισε πως οι πολίτες δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητες των περιφερειών. Για τον λόγο αυτό πρότεινε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας να προχωρήσει σε μία καμπάνια ενημέρωσης προς τους πολίτες.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Θεόδωρος Λουλούδης.