Το μεγάλο στοίχημα των εμβολίων: Πότε έρχονται οι επόμενες 83.850 νέες δόσεις – Εμβολιάστηκαν 250 την πρώτη ημέρα

Η έναρξη των εμβολιασμών γέμισε με ελπίδα τόσο την χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το τέλος της πανδημίας. Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης “Ελευθερία” στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Στα πέντε νοσοκομεία αναφορά της Αττικής που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί έγινε χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, ενώ από σήμερα αρχίζει να μπαίνει στο πρόγραμμα και η περιφέρεια. Ήδη εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα εμβολιάστηκαν 250 υγειονομικοί.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ένα διττό στόχο. Να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός όσον αφορά την τήρηση των περιοριστικών μέτρων και να εμβολιστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό. “Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μέσα στην εβδομάδα οι νέες δόσεις

Με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει ακόμη 83.850 δόσεις εμβολίων ενώ έως το τέλος Ιανουαρίου θα προστεθούν 429.000 δόσεις και ακόμη 333.450 έως τέλος Φεβρουαρίου. “Στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 90-100 χιλιάδες δόσεις μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ υπάρχει χρονοδιάγραμμα για όλες τις αποστολές”, είχε δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

 

Τσιόδρας Παπαευαγγέλου

 

Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία που υπάρχει. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca. “Έχουμε εξασφαλίσει ποσότητες εμβολίων, ώστε να καλύψουμε το σύνολο του πληθυσμού, αλλά ανεξάρτητα από τα εμβόλια πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας” δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στόχος η μεγάλη συμμετοχή στον εμβολιασμό

Στα μηνύματα τους τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Δημήτρης Τσιόδρας αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα του εμβολίου με στόχο να πειστούν όσοι εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μπει οριστικό τέλος στην πανδημία. “Πιστεύω ότι καθώς ο εμβολιασμός θα προχωρά, θα διαπιστώνουμε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό και αυτοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι, σήμερα, με καχυποψία μπορεί να αντιμετωπίζουν την προοπτική του εμβολιασμού θα πείθονται ότι αυτό είναι το σωστό” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ασκληπιείο εμβολιασμός

Στόχος είναι να εμβολιαστεί πάνω από το 60% του πληθυσμού, γι’ αυτό τον λόγο τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την ασφάλεια του εμβολίου, ενώ μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov όσοι επιθυμούν μπορούν να διαβάσουν πληροφορίες αλλά και να πάρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που ενδεχομένως να έχουν. “Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί πρώτα στο εργαστήριο και μετά σε κλινικές δοκιμές που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας και ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο” δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ωστόσο η συμμετοχή των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητική καθώς έχει δηλώσει πως θα εμβολιαστεί το 75%. Το πρόσωπο της χθεσινής ημέρας, η νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη που εμβολιάστηκε πρώτη, εκτίμησε με δηλώσεις της πως είναι ζήτημα ολίγων ημερών να πειστούν όλοι και να κάνουν το εμβόλιο, καθώς όπως επεσήμανε “το εμβόλιο είναι η μοναδική ελπίδα να ξανακερδίσουμε πίσω τις ζωές μας”.

Σήμερα εμβολιάζεται ο Τσίπρας

Οι πολιτικοί αρχηγοί – εκτός του Κυριάκου Βελόπουλου – αποδεχόμενοι την πρόταση της Προέδρου της Δημοκρατίας, θα εμβολιαστούν τις πρώτες μέρες προκειμένου όλοι οι δυνάμεις να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία για την ασφάλεια του εμβολίου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα εμβολιαστεί τις 11:30 το πρωί στον Ευαγγελισμό, στις 11:45, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45. Την Τετάρτη σειρά θα πάρει ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και στις 4 Ιανουαρίου η Φώφη Γεννηματά.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Επίσης τα επόμενα 24ωρα θα εμβολιαστούν κυβερνητικά στελέχη που έχουν κρίσιμο ρόλο στην λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης όπως, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετριτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεωργης, ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής καθώς και η ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστεύσης και Ασύλου.

thetoc.gr