Αποτέλεσε κομμάτι της κινεζικής κουζίνας, με τη φήμη του πλέον να φτάνει σε όλο τον κόσμο. Το τόφου, ένα από τα προϊόντα που παράγεται από αυτό το θαυματουργό μπιζέλι, κυριαρχεί στις vegan και χορτοφαγικές διατροφές λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Ο λόγος για τα φασόλια σόγιας, τα οποία ξεπερνούν σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης όλα τα υπόλοιπα: 36 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια ωμών φασολιών. Αυτό είναι διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από όση περιέχουν τα ρεβίθια και ο αρακάς.
Τα φασόλια σόγιας προσφέρουν επίσης υγιεινά έλαια και περιέχουν 20% από αυτά, πολύ περισσότερα συγκριτικά με τα ρεβίθια και τα μπιζέλια που έχουν μόνο περίπου 5%. Όσον αφορά τα επιμέρους θρεπτικά τους συστατικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, ενώ αντίστοιχα αποτελούν μια καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και θειαμίνης. Τέλος, είναι και οικονομικά, γι’ αυτό και επιλέγονται και από την κτηνοτροφία. Πόσο όμως αποτελούν τελικά μια υγιεινή επιλογή που μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας;
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ορισμένων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστήριζαν ότι η σόγια μπορεί να… αυξήσει το μέγεθος του στήθους των ανδρών. Οι ισχυρισμοί πιθανώς προέκυψαν επειδή η σόγια και άλλα όσπρια περιέχουν ορμόνες που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Παρόλα αυτά, οι φυτικές ορμόνες λειτουργούν διαφορετικά από τις ανθρώπινες ορμόνες, εξηγούν οι ερευνητές που κατέρριψαν το μύθο.