To φωτοβολταϊκό πάρκο .. η Κινέζικη εταιρία και ο Μιχαλάκης

 

fotoboltaika3

 

 

 

Ερώτηση Κ. Πουλάκη προς τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων, κ. Χρ. Μιχαλάκη σχετικά με τις πληροφορίες για κινεζική επένδυση σε φωτοβολταϊκά στα Τρίκαλα.

 

Ερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Τρικάλων, κ. Χρ. Μιχαλάκη κατέθεσε σήμερα ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για επένδυση εταιρείας κινεζικών συμφερόντων σε πάρκο φωτοβολταϊκών στην Παλαιοσαμαρίνα Τρικάλων.

Όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Πουλάκης, «τόσο από το ύψος της επένδυσης (περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ) όσο και – κυρίως – από τη χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου (δίπλα στον ΧΥΤΑ Δ. Θεσσαλίας και εντός περιοχής Natura), ανακύπτουν εύλογα ερωτηματικά» και ζητά από τον κ. Μιχαλάκη να πληροφορηθεί εάν είναι ενήμερη η Περιφερειακή Αρχή για την πραγματοποίηση της εν λόγω επένδυσης και τις λεπτομέρειές της, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης και υλοποίησης του έργου, ποιος είναι ο φερόμενος κύριος του έργου, ποια η ακριβής τοποθεσία του και τι έκταση καλύπτει αυτό, εάν πράγματι το έργο βρίσκεται σε περιοχή εντός του δικτύου Natura 2000, καθώς και εάν είναι συμβατό τόσο με τους όρους και τους κανόνες που ισχύουν εντός των περιοχών Natura, όσο και με τις επιπλέον τεχνικές (ασφάλεια, προδιαγραφές κ.λπ.) και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, ενόψει της γειτνίασης της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών με τον ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» υπογραμμίζει ότι «προκαλεί αμηχανία το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επένδυση και από ενεργειακής και από οικονομικής πλευράς, και ενώ φαίνεται ότι το έργο έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως εύλογα θα περίμενε κανείς για ένα τέτοιας έκτασης έργο, και μάλιστα από εταιρία ξένων συμφερόντων».

Παράλληλα, ο κ. Πουλάκης τονίζει στην ερώτησή του ότι «η Παλαιοσαμαρίνα, όπου φέρεται να υλοποιείται το συγκεκριμένο έργο, ανήκει σε περιοχή που εντάχθηκε στο Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 με την ΚΥΑ 37338/1807/Ε.103/2010 (ΦΕΚ 1496/Β/2010). Εφ’ όσον λοιπόν είναι ορθές οι πληροφορίες για την ακριβή χωροθέτηση του εν λόγω πάρκου φωτοβολταϊκών, είναι πρόσθετες οι αμφιβολίες που ανακύπτουν σχετικά με την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου από πλευράς έκτασης και παραγόμενης ισχύος έργου εντός της συγκεκριμένης περιβαλλοντικά προστατευόμενης περιοχής, και μάλιστα σε γειτνίαση με το ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας».

Ο κ. Πουλάκης στηλιτεύει το «αποικιοκρατικής έμπνευσης», όπως το αποκαλεί, νομοθετικό πλαίσιο που έχουν κατασκευάσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις για τη fast track αδειοδότηση και υλοποίηση των μεγάλων ξένων επενδύσεων, το οποίο «ούτως ή άλλως καθιστά εξαιρετικά περιορισμένη τη δυνατότητα ελέγχου των τοπικών κοινωνιών επί των πραγματοποιούμενων επενδύσεων, όταν αυτές δεν γίνονται εντελώς ερήμην των πολιτών», ενώ υπενθυμίζει ότι η «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» έχει εξαρχής καταγγείλει τον μαζικό, άναρχο και ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίο αδειοδοτούνται, εγκαθίστανται και λειτουργούν διάσπαρτα φωτοβολταϊκά σε ολόκληρο το Θεσσαλικό κάμπο και έχει ζητήσει η σχετική διαδικασία να γίνεται στη βάση ενός συνολικού ενεργειακού περιφερειακού σχεδιασμού, με σεβασμό στην υψηλής παραγωγικότητας γη και συνολικά στις άλλες χρήσεις γης και δραστηριότητες, καθώς και στο περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Κ. Πουλάκη, όπως κατατέθηκε.

 

Τρίκαλα, 21/12/2012

Ε ρ ώ τ η σ η

προς τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων, κ. Χρ. Μιχαλάκη

Θέμα : Πληροφορίες για κατασκευή μεγάλου πάρκου φωτοβολταϊκών για λογαριασμό κινεζικής εταιρίας στην Παλαιοσαμαρίνα Τρικάλων.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, εταιρεία κινεζικών συμφερόντων δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Θεσσαλίας, στην περιοχή της Παλαιοσαμαρίνας Τρικάλων, το οποίο στην πλήρη εξέλιξή του θα αποδίδει ισχύ της τάξεως των 2 MW, ενώ το κόστος της επένδυσης ανέρχεται περίπου σε 4 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, με βάση πάντοτε τα ίδια δημοσιεύματα, το έργο, του οποίου οι εργασίες εκπονούνται ήδη από ελληνική τεχνική εταιρία, θα εγκατασταθεί σε μεγάλη έκταση κοντά στον ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας.

 

Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε, τόσο από το ύψος της επένδυσης όσο και – κυρίως – από τη χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου, ανακύπτουν εύλογα ερωτηματικά. Συγκεκριμένα :

 

Πρώτον, προκαλεί αμηχανία το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επένδυση και από ενεργειακής και από οικονομικής πλευράς, και ενώ φαίνεται ότι το έργο έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως εύλογα θα περίμενε κανείς για ένα τέτοιας έκτασης έργο, και μάλιστα από εταιρία ξένων συμφερόντων.

 

Δεύτερον, είναι γνωστό ότι η Παλαιοσαμαρίνα, όπου φέρεται να υλοποιείται το συγκεκριμένο έργο, ανήκει σε περιοχή που εντάχθηκε στο Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 με την ΚΥΑ 37338/1807/Ε.103/2010 (ΦΕΚ 1496/Β/2010). Εφ’ όσον λοιπόν είναι ορθές οι πληροφορίες για την ακριβή χωροθέτηση του εν λόγω πάρκου φωτοβολταϊκών, είναι πρόσθετες οι αμφιβολίες που ανακύπτουν σχετικά με την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου από πλευράς έκτασης και παραγόμενης ισχύος έργου εντός της συγκεκριμένης περιβαλλοντικά προστατευόμενης περιοχής, και μάλιστα σε γειτνίαση (σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσιεύματα) με το ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας.

 

Επειδή, όπως γνωρίζετε, ως «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» έχουμε εξαρχής καταγγείλει τον μαζικό, άναρχο και ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίο αδειοδοτούνται, εγκαθίστανται και λειτουργούν διάσπαρτα φωτοβολταϊκά σε ολόκληρο το Θεσσαλικό κάμπο και έχουμε ζητήσει η σχετική διαδικασία να γίνεται στη βάση ενός συνολικού ενεργειακού περιφερειακού σχεδιασμού, με σεβασμό στην υψηλής παραγωγικότητας γη και συνολικά στις άλλες χρήσεις γης και δραστηριότητες, καθώς και στο περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές.

Επειδή, το αποικιοκρατικής έμπνευσης νομοθετικό πλαίσιο που έχουν κατασκευάσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις για τη fast track αδειοδότηση και υλοποίηση των μεγάλων ξένων επενδύσεων, ούτως ή άλλως καθιστά εξαιρετικά περιορισμένη τη δυνατότητα ελέγχου των τοπικών κοινωνιών επί των πραγματοποιούμενων επενδύσεων, όταν αυτές δεν γίνονται εντελώς ερήμην των πολιτών.

Επειδή, πιστεύουμε ότι συμφωνείτε κι εσείς ότι ένα τέτοιου μεγέθους έργο (ως προς το ύψος της επένδυσης, την παραγόμενη ενέργεια, καθώς και την απαιτούμενη γηπεδική έκταση) δεν μπορεί να γίνεται «εν κρυπτώ και παραβύστω».

Επειδή, τέλος, θεωρούμε ότι η φροντίδα μας ως Περιφέρεια Θεσσαλίας πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη ως προς τους όρους και της προϋποθέσεις του έργου αυτού, με δεδομένο ότι υλοποιείται εντός των ορίων του δικτύου Natura 2000.

 

Στη βάση των ανωτέρω,

ε ρ ω τ ά σ θ ε :

1. Είναι ενήμερη η Περιφερειακή Αρχή για την πραγματοποίηση της εν λόγω επένδυσης και τις λεπτομέρειές της;

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης και υλοποίησης του έργου;

3. Ποιος είναι ο φερόμενος κύριος του έργου, ποια η ακριβής τοποθεσία του και τι έκταση καλύπτει αυτό; Ισχύει ότι βρίσκεται σε περιοχή εντός του δικτύου Natura 2000;

4. Ενόψει του μεγέθους του, είναι συμβατό το εν λόγω έργο με τους όρους και τους κανόνες που ισχύουν εντός των περιοχών Natura;

5. Προκύπτουν επιπλέον τεχνικές (ασφάλεια, προδιαγραφές κ.λπ.) και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, ενόψει της γειτνίασης της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών με τον ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας;

 

 

.