Το φιλί είναι απλά φιλί- Εκτός και εάν ζεις στην εποχή του κοροναϊού

Ο βασιλιάς Ερρίκος Ε’ της Αγγλίας απαγόρευσε τα φιλιά το 1439 στο πλαίαιο της μάχης κατά της πανούκλας. Καθώς ο κόσμος δίνει μάχη κατά της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού ορισμένοι ειδικοί της υγείας παροτρύνουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τέτοιου είδους φυσικές εκδηλώσεις αγάπης.

Οι επιδημιολόγοι τονίζουν ότι ο περιορισμός των προσωπικών επαφών μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση της ασθένειας, που έχει εμφανιστεί σε δεκάδες χώρες σε μόλις δύο μήνες σκοτώνοντας περισσότερους από 2.700 ανθρώπους. Οι Αμερικανοί θα πρέπιει να σκέφονται διπλά για αγκαλιές και high fives, ενώ οι Γάλλοι και οι Ιταλοί θα πρέπει να αναναθεωρήσουν τη συνήθεια να χαιρετούν φίλους με φιλί στο μάγουλο, αναφέρουν ειδικοί στο Bloomberg.

«Εάν ο κοροναϊός κυκλοφορεί στην κοινότητά σας θα ήταν πολύ συνετό όντως να αποφεύγετε τέτοιες κινήσεις» λεέι ο Michael Osterholm, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου της Μινεσότα. «Είναι ένα από τα πολύ λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε οι ίιδιοι για να περιορίσετε το ρίσκο» συμπληρώνει.

Αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχουμε εδώ και καιρό ανάλογες προειδοποιήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα ταμπλόιντς Daily Mail και Sun φιλοξενούσαν συστάσεις επιδημιολόγων προς τους Βρετανούς να… κρατούν τις αποστάσεις τους.

Ακόμη και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε μία σπάνια δημόσια εμφάνιση στο Πεκίνο πριν από λίγες εβδομάδες είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου στους πολίτες «καλύτερα να μην ανταλλάξουμε χειραψίες».

naftemporiki.gr