Tο εσπερινό γυμνάσιο στο Tοrbali της Τουρκίας

Στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS +KA2 με τίτλο ”findyourstaffish”,το Εσπερινό Γυμνάσιο -Λ.Τ. Τρικάλων συμμετείχε στην πρώτη διακρατική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο σχολείοTEKNIKANADOLULISESI, στην πόλη TORBALIτης Τουρκίας,που βρίσκεται 35 χλμ. βορειοανατολικά της Σμύρνης.

Το πρόγραμμα findyourstaffish είναι διετές 2018-2020 και αποτελεί μια διακρατική σύμπραξη  Ευρωπαϊκών σχολείων από Ελλάδα, Ιταλία,Ρουμανία,Ισπανία και Τουρκία.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εύρεση τοπικών αλλά και παγκόσμιων λύσεων για την πρώιμη σχολική διαρροή και η συνεισφορά στη μείωση της. Επίσης το πρόγραμμα στοχεύει να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της αυτοεπίγνωσης των μαθητών και των οικογενειών τους, διαμορφώνοντας θετική στάση στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης και στην ενδυνάμωση του τρίγωνο ανάμεσα σε γονέα -μαθητή- καθηγητή.

Το σχολείο που φιλοξένησε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις συμμετέχουσες χώρες ήταν το ”ΜESLEKIVETEKNIKANADOLULISESI”,ένα πολυδύναμο σχολείο με 1200 μαθητές.

Την πρώτη μέρα έγινε το καλωσόρισμα και η ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Ακολούθησαν  δραστηριότητες γνωριμίας, παρουσίαση σχολείων και εργασιών σχετικά με τις αιτίες της σχολικής διαρροής καθότι αποτελεί κοινωνικό και παγκόσμιο φαινόμενο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε παρουσίαση του θέματος ”earlyschoolleavingduetomarriage/pregrancyinearlyyears” και αξιολόγηση αποτελεσμάτων.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε φωτογράφιση και προετοιμασία για την εκτύπωση και την έκθεση φωτογραφίας με θέμα ”γάμος και εγκυμοσύνη σε νεαρή ηλικία”.

Την τρίτη μέρα οι Τούρκοι εταίροι μας είχαν οργανώσει την επίσκεψη τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.  Θαυμάσαμε ένα από  τα μεγαλύτερα θέατρα που διατηρούνται στις μέρες μας, χωρητικότητας 30.000 θεατών. Ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα είναι και η βιβλιοθήκη του Κέλσου και τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδας. Επισκεφτήκαμε επίσης το Σπίτι της Παναγίας, ένα σταυροειδή ναό ,που χτίστηκε από τους καθολικούς στο σημείο όπου λέγεται , ότι έζησε η Παναγία τα τελευταία της χρόνια και όπου συνεκλήθη η οικουμενική σύνοδος το 431.

Την τέταρτη μέρα οι μαθητές  μας επιδόθηκαν στη ζωγραφική με θέμα την πρώιμη σχολική διαρροή εξαιτίας γάμου / εγκυμοσύνης σε μικρές ηλικίες,που προκαλείται από την μετανάστευση, κοινωνικοπολιτισμικές , κοινωνικοοικονομικές  και άλλες σχετικές αιτίες και έγινε η σχετική προετοιμασία για την έκθεση ζωγραφικής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε τη Σμύρνη, που μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές…Μια πόλη η οποία εκτός από ένα τμήμα της τουρκικής συνοικίας του άλλοτε ”πάνω μαχαλά” ,με τους λιθόστρωτους δρόμους ,σε τίποτα δε θυμίζει την ανατολίτικη όψη της παλιάς Σμύρνης.

Την τελευταία μέρα της συνάντησης στο σχολείο έγινε η έκθεση, η αξιολόγηση των δραστηριοτήτων και ακολούθησε το αποχαιρετιστήριο δείπνο.

Ο απολογισμός της συνάντησης με τους εταίρους μας άφησε μόνο θετικές εντυπώσεις, επειδή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς να προβληματιστούν  πάνω  σ’ αυτό το κοινωνικό και παγκόσμιο φαινόμενο της σχολικής διαρροής.

Η επόμενη συνάντηση των εταίρων για τη συνέχεια του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, στα Τρίκαλα, στις αρχές Απριλίου.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ -ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ