Το εμβόλιο δεν θα σταματήσει τον κορωνοϊό, θα γίνει σαν τη γρίπη

Η Covid-19 είναι πιθανό να γίνει τόσο ενδημική όσο ο ετήσιος ιός της γρίπης, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά νομίζω ότι είναι απίθανο να καταλήξουμε σε ένα εμβόλιο που θα σταματά εντελώς τη μόλυνση. Είναι πιθανό αυτή η ασθένεια να κυκλοφορεί και να είναι ενδημική, αυτή είναι η καλύτερη εκτίμησή μου», σημείωσε ο Patrick Vallance στην Επιτροπή Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας στο Λονδίνο.

«Σαφώς, καθώς η διαχείριση γίνεται καλύτερη, καθώς θα εμβολιάζεται ο κόσμος, θα μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης και η σοβαρότητα της νόσου, η οποία θα αρχίσει να μοιάζει περισσότερο με την ετήσια γρίπη. Αυτή μπορεί να είναι η κατεύθυνση που πηγαίνουμε», είπε.

Οπως μεταδίδει το CNBC, προειδοποίησε ότι ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού -και υπάρχουν κάποια σε κλινικές δοκιμές Φάσης 3, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- δεν είναι πιθανό να εξαλείψει τον ιό ούτως ή άλλως.

«Η ιδέα της εξάλειψης της Covid από παντού δεν είναι σωστή, γιατί θα επανέλθει», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι υπήρχε μόνο μία ανθρώπινη ασθένεια που έχει «πραγματικά εξαλειφθεί», χάρη σε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο και αυτή ήταν η ευλογιά.