«Το έκτρωμα και τα χαϊδεμένα»

papatolias4

Απάντηση Απόστολου Παπατόλια στις δηλώσεις του βουλευτή Μαγνησίας Κώστα Καρτάλη στα ραδιοφωνικά μέσα και την εφημερίδα «Θεσσαλία».

Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα εκείνοι που φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το «έκτρωμα» της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του Λιμανιού, ομολογούν άθελά τους ότι η «γκάφα» που υπονομεύει την υλοποίηση των λιμενικών έργων και πλήττει τη δημόσια υγεία οφείλεται στη δική τους απρονοησία και παραγοντίστικη νοοτροπία.

Παραδέχονται ότι με τα «καουμποϊλίκια» τους αλλοιώθηκαν οι όροι της αρχικής ΜΠΕ Νομαρχίας και ΟΛΒ που προέβλεπε την ταχεία μεταφορά του σκραπ στον 3ο προβλήτα, ανακουφίζοντας τη συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου. Παραδέχονται, ακόμη, ότι με τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής συνέβαλαν στη διατήρηση της σημερινής απαράδεκτης περιβαλλοντικής κατάστασης. Ομολογούν, τέλος, ότι έθεσαν και σε κίνδυνο την χρηματοδότηση του έργου για την φιλοπεριβαλλοντική φορτοεκφόρτωση των σιτηρών.

Παράλληλα, συνεχίζουν να παραπλανούν τους πολίτες, σπιλώνοντας και στοχοποιώντας τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΛΒ. Αποκρύπτουν, όμως, ότι με την πρόταση της διοίκησης του ΟΛΒ το σύστημα της διαβροχής του σκραπ θα εφαρμοζόταν αμέσως στον 1ο προβλήτα, ενώ μετά από τη δική τους άφρονα παρέμβαση δεν θα μπορεί να ξεκινήσει κανένα έργο οριστικής μεταφοράς του στον 3ο προβλήτα, προτού περάσουν τουλάχιστον 5 χρόνια! Ποιός κάνει λοιπόν εκπτώσεις στην υγεία των πολιτών; Όποιος αθόρυβα και ουσιαστικά δουλεύει σε συνεργασία με το Υπουργείο για το καλό του Λιμανιού ή όποιος υποδύεται το «σερίφη» και μεταβάλλει από το παρασκήνιο και προς το χειρότερο τους όρους της περιβαλλοντικής του προστασίας:

Αντί, λοιπόν, κάποιοι να απολογηθούν δημοσίως για την γκάφα τους και για τις ηγεμονικές τακτικές τους που προσβάλλουν τον πολιτικό πολιτισμό της παράταξής μας, επιλέγουν να ξιφουλκήσουν, κάνοντας λόγο για «θράσος», «υπόγειες διαδρομές» και «επιχειρηματικά συμφέροντα». Εθισμένοι στο απαλό χάδι του δημοσιογραφικού κατεστημένου των Αθηνών δεν είχαν, φαίνεται, συνηθίσει στην κριτική των ανθρώπων που έχουν ζήσει σ’ αυτή την πόλη και πονάνε αυθεντικά για την προοπτική και την προκοπή της.

Ευτυχώς, όμως, η τοπική κοινωνία έχει αλάνθαστο αισθητήριο. Γνωρίζει ποιοί έχουν συνυφασμένη την πολιτική τους πορεία και προβολή με «υπόγειες διαδρομές», «παρασκηνιακά μαγειρέματα», ή «επιχειρηματικά συμφέροντα των Αθηνών» και ποιοί βασίζονται αποκλειστικά σε υγιείς και αυτόχθονες δυνάμεις. Γνωρίζει, ακόμη, ποιοί μπήκαν στην πολιτική φτωχοί και έγιναν φτωχότεροι, σε αντίθεση με όσους φωνασκούν σήμερα περί «ήθους». Αδιάψευστος μάρτυρας, άλλωστε, τα «πόθεν έσχες», που κάποια στιγμή θα είχε νόημα να συγκριθούν, για να αποκατασταθεί και η αξιοπιστία του πολιτικού μας κόσμου…

Όσοι δε κάνουν λόγο για «επικοινωνιακή βουλιμία», ας κοιτάξουν πρώτα τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Οι «επιστολογράφοι» εκ του ασφαλούς, τα «χαϊδεμένα» των μεγαλοεργολάβων των ΜΜΕ και οι παντοιοτρόπως εκλιπαρούντες τους υπουργικούς θώκους, ας προσέχουν περισσότερο. Θα παραμείνουν εσαεί «ξένοι» και προς τον πολιτισμό και προς την ανοιχτή και δημοκρατική παράδοση της Μαγνησίας…