Το Χιώτικο ραβανί

Υλικά

Για το ραβανί

    • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χονδρό
    • 3/4 φλιτζανιού βούτυρο γάλακτος
    • κρόκους από 6 αβγά
    • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
    • 2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
    • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
    • μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα, ολόκληρα
    • 1 ασπράδι αβγού

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • φλούδα από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Ετοιμάζετε το ραβανί: Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτετε τη ζάχαρη και τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα για 10 λεπτά.

Ρίχνετε κατόπιν το σιμιγδάλι, τα αλεσμένα αμύγδαλα και το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάτε για λίγα λεπτά ακόμα.

Χτυπάτε σε ξεχωριστό σκεύος τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ανακατεύετε στο μίγμα με απαλές, κυκλικές κινήσεις, δουλεύοντας τη σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνετε το ταψί σας και ρίχνετε μέσα το γλυκό. Αλείφετε την επιφάνειά του με το τελευταίο ασπράδι. Μπήγετε στην επιφάνειά του ολόκληρα τα ασπρισμένα αμύγδαλα, υπολογίζοντας να πέσουν στη μέση των κομματιών που θα κόψετε και το ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να ροδίσει η επιφάνειά του. Προσέχετε, όταν βυθίζετε τη λάμα ενός μαχαιριού να βγαίνει καθαρή.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό και τη φλούδα λεμονιού για 5-6 λεπτά. Αφαιρείτε τη φλούδα. Περιχύνετε το ζεστό γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Το ξαναβάζετε στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμα, για να καραμελώσει η επιφάνεια του γλυκού. To αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε με μία μπάλα παγωτού ή σορμπέ λεμονιού.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb/ olivemagazine.gr