Το μπόνους της Νέας Δημοκρατίας, η μία (κατά τις δημοσκοπήσεις) έδρα του ΠΑΣΟΚ, η σιγουριά του Αχιλλέα, τα μικρότερα κόμματα που χτυπούν έδρα και ο κρυφός άσσος…

dimoskopiseis

 

Ας μιλήσουμε με τη γλώσσα των αριθμών των δημοσκοπήσεων. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερά πρώτη, επομένως θα καρπωθεί το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου. Το ΠΑΣΟΚ, στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται καθηλωμένο κάτω από το 20%, ενώ με τις αναγωγές των  δημοσκοπικών ευρημάτων σε εκλογικά ποσοστά μόλις που ξεπερνά το 24%. Το ΚΚΕ υπερβαίνει το φράγμα του 10%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη βάζουν πλώρη για 9% και 8% με 7% αντίστοιχα. Ανάλογες είναι και οι επιδόσεις του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ενώ σίγουρη εμφανίζεται η συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στην επόμενη Βουλή, όπως πιθανή εκτιμάται (αν και δε φαίνεται στις δημοσκοπήσεις) και η παρουσία της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η επόμενη Βουλή, επομένως, πάει για οκτωκομματική. Τι σημαίνει αυτό για την κατανομή εδρών στο Νομό Τρικάλων; Ας ξεκινήσουμε με τα δεδομένα:

Δεδομένο πρώτο: Δημοσκόπηση για τα εκλογικά ποσοστά στα Τρίκαλα δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Δεδομένο δεύτερο: Το σύνολο των λεγόμενων μικρότερων κομμάτων διεκδικούν έδρα στα Τρίκαλα. Το ποιο απ’ αυτά θα την πάρει ή  το ποια θα τις πάρουν,  είναι συνάρτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε τοπικό, κεντρικό επίπεδο και βέβαια των κατανομών (δεύτερη κατανομή, αποτελέσματα στην υπόλοιπη Θεσσαλία κλπ).

Από τα δεδομένα, στις εκτιμήσεις τώρα…

Πρώτη εκτίμηση: Η έδρα για το ΚΚΕ έχει κλειδώσει με τον Αχιλλέα Κανταρτζή να επιστρέφει (εκτός απροόπτου) στη Βουλή.

Εκτίμηση δεύτερη: Η Νέα Δημοκρατία έχει στο τσεπάκι της τις δύο έδρες και δεν αποκλείεται και η εκλογή και τρίτου βουλευτή.

Εκτίμηση τρίτη: Το ΠΑΣΟΚ ξεκινά για ένα βουλευτή και ελπίζει για δεύτερο.

Εκτίμηση τέταρτη: ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι και ΔΗΣΥ προσδοκούν σε έδρα. Το ποιο εκ των παραπάνω κομμάτων θα την πάρει θα είναι συνάρτηση των αποτελεσμάτων και των κατανομών.

Για παράδειγμα, ο ΛΑΟΣ έχει ήδη δύο βουλευτές στη Θεσσαλία, σε Λάρισα και Μαγνησία. Η εκλογή τρίτου βουλευτή θα παίξει μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, όπου πολιτεύεται ο γνωστός γιατρός κ. Καρδαράς με ισχυρή παρουσία στα τοπικά πράγματα. Και στα Τρίκαλα όμως έχει τον Κώστα Πατέρα ο οποίος λέει ή τώρα ή ποτέ…

Και για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή δεύτερου βουλευτή ή ακόμη και τρίτου (είναι ήδη η Ηρώ Διώτη στο Νομό Λάρισας) θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά. Μια υποψηφιότητα της Σοφίας Σακοράφα στα Τρίκαλα, σίγουρα θα άλλαζε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ τις ισορροπίες…

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει βάλει ψηλά τον πήχη. Ο Φώτης Κουβέλης από εδώ τα Τρίκαλα είπε ότι στόχος είναι ο βουλευτής. Ένας στόχος όχι τόσο άπιαστος αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά την εδώ παρουσία του, έσπευσαν να τον συναντήσουν και να δηλώσουν παρουσία γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Αντώνης Πινιάρας και η Χρύσα Ντιντή. Βέβαια και η υποψηφιότητα του ηθοποιού Γιώργου  ο οποίος έβαλε «βέρα στο δεξί», διαφημίζοντας τα Τρίκαλα σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι αδιάφορη, ειδικά τώρα που η ιδιότητα του μη πολιτικού είναι προσόν για τους υποψηφίους.

Τέλος η παρουσία του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη στα Τρίκαλα θα εξαρτηθεί από το ψηφοδέλτιο που θα παρουσιάσει. Για παράδειγμα, αν προκύψει ισχυρή υποψηφιότητα από το χώρο της  Νέας Δημοκρατίας με γερή προίκα ψήφων (ο νοών… νοείτω), τότε ίσως ξαναμοιραστεί από την αρχή η τράπουλα με την Ντόρα να κρατάει τον κρυφό  άσσο κερδίζοντας την παρτίδα εφόσον βέβαια καταφέρει και μπει στη Βουλή …