Το αμοργιανό φάβα

Στην Αμοργό δεν λένε η φάβα, λένε το φάβα. Θέλει αργό μαγείρεμα και να προσθέτεις το νερό λίγο λίγο, μόνο όταν χρειάζεται.

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το αμοργιανό φάβα βάζουμε τη φάβα με το 1 λίτρο κρύο νερό σε μια κατσαρόλα (όχι χύτρα) και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  2. Όταν αρχίσει να φουσκώνει, ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  3. Ανακατεύουμε συχνά με μια ξύλινη κουτάλα και έχουμε δίπλα μια κατσαρόλα με νερό καυτό, για να συμπληρώνουμε κάθε που το φάβα κοντεύει να στεγνώσει.
  4. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα κι όταν δούμε ότι μαλακώνει και σκάει, αρχίζουμε και το τρίβουμε με την κουτάλα στα τοιχώματα.
  5. Δεν το περνάμε από τον μύλο ή από το μπλέντερ, αλλά το χοντρολιώνουμε μέσα στην κατσαρόλα, επίμονα με την κουτάλα.
  6. Υπολογίζουμε περίπου 40 λεπτά για να γίνει το φάβα (ανάλογα με το πόσο καλό- βραστο είναι).
  7. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, ανακατεύουμε και το σερβίρουμε είτε ζεστό είτε κρύο, μαζί με ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, λεμόνι και ελαιόλαδο.

gastronomos.gr