Το ακούραστο μυαλό των νεογέννητων

Ο εγκέφαλος του μωρού σας είναι ικανός για πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι νομίζετε

 

Μεγαλώνει με την ταχύτητα του φωτός

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο ζωής, ο εγκέφαλός του θα διπλασιαστεί σε μέγεθος. Θα έχει φτάσει στο 80% του μεγέθους ενός ενήλικου εγκεφάλου μέχρι την ηλικία των τριών! Όπως καταλαβαίνετε, δεν σταματά στιγμή να αναπτύσσεται.

Ήδη γνωρίζει πράγματα

Θυμάστε όλα τα τραγουδάκια που απευθύνατε στην κοιλιά σας κατά τη διάρκεια της κύησης; Έπιασαν τόπο! Από το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το μωρό είναι σε θέση να αντιληφθεί ήχους του περιβάλλοντός του. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή της γέννησής του αναγνωρίζει τη φωνή σας και ηρεμεί όταν την ακούει.

Μαθαίνει με απίστευτους ρυθμούς

Δεν είναι απίστευτο το θέαμα ενός δίγλωσσου παιδιού; Οποιοδήποτε βρέφος μπορεί να μάθει όχι μόνο δύο, αλλά και περισσότερες γλώσσες αν εκτεθεί σε αυτές κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, καθώς ο εγκέφαλός του ακόμη είναι σε θέση να σχηματίσει τα απαραίτητα “μονοπάτια” για την καθεμία.

Σας καταλαβαίνει

Εντάξει, δεν ξέρει τι του λέτε, ξέρει όμως ότι προσπαθείτε να επικοινωνήσετε μαζί του – άλλωστε δεν βλέπει την ώρα να μάθει να το κάνει και το ίδιο πιο αποτελεσματικά. Προς το παρόν, απολαμβάνει να σας βλέπει να το μιμείστε, και προσπαθεί να κάνει κι εκείνο το ίδιο με τις κινήσεις και τους ήχους που του απευθύνετε.

Κάνει απίστευτες καύσεις

Στους ενήλικες, η εγκεφαλική δραστηριότητα καταλαμβάνει περίπου το ¼ της ημερήσιας ενέργειας που καταναλώνουμε. Όμως μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, ο εγκέφαλος των παιδιών έχει πολύ πιο υψηλές θερμιδικές απαιτήσεις, “καίγοντας” έως και τις μισές που λαμβάνουν καθημερινά από την τροφή τους!

vita.gr