Το άγχος της επιστροφής στο σχολείο και η διαχείρισή του

Η επιστροφή στο σχολείο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση ούτε για τους γονείς ούτε για τα παιδιά. Στην πραγματικότητα όλα όσα αφορούν την επιστροφή στο σχολείο έχουν αρκετές δόσεις άγχους. Από το πρωινό ξύπνημα ως το διάβασμα και τις επιδόσεις σε μια νέα σχολική χρονιά και μια νέα τάξη με άλλες απαιτήσεις… Πώς διαχειριζόμαστε το άγχος της επιστροφής στο σχολείο;

-Προσπαθήστε να προσαρμοστείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται

Οι μέρες που μεσολαβούν μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, ας είναι μέρες προσαρμογής. Βάλτε από σήμερα το ξυπνητήρι να χτυπήσει νωρίτερα και γεμίστε τη μέρα των παιδιών με δραστηριότητες που σχετίζονται με την επιστροφή στο σχολείο. Να σηκωθούν δηλαδή αμέσως από τα κρεβάτια τους για να πάρουν πρωινό, να πλυθούν και να ντυθούν για να ξεκινήσουν τις δουλειές τους. Ποιες δουλειές θα είναι αυτές; Όλες οι δουλειές που σχετίζονται με την καθημερινότητα που θα έχουν μπροστά τους από τη νέα εβδομάδα. Η φροντίδα του γραφείου τους, η ενασχόληση με τα ρούχα του σχολείου, η λίστα με όλα όσα χρειάζονται στο σχολείο.

-Επισκεφθείτε το σχολείο

Καθώς θα κάνετε τη βόλτα σας με τα παιδιά, περάστε και από το σχολείο. Όχι απαραίτητα για να μπείτε μέσα αλλά να έχουν τα παιδιά μια επαφή, να το γνωρίσουν αν δεν έχουν ξαναπάει σε αυτό ή να το θυμηθούν αν έχουν ξαναπάει. Αν είναι ανοιχτό, δεν θα έβλαπτε να μπείτε μέσα για να ρωτήσετε ποια θα είναι η αίθουσά τους ή τι ώρα έχει προγραμματιστεί ο αγιασμός.

-Οι ετοιμασίες που γλυκαίνουν την επιστροφή στο σχολείο

Τα ψώνια και οι ετοιμασίες αρέσουν στα παιδιά. Δεν είναι ανάγκη να τους πάρετε μια καινούργια σχολική τσάντα αν η περσινή είναι σε καλή κατάσταση. Μπορείτε να κάνετε όμως οικονομικές αγορές σε πράγματα που θα τους είναι έτσι κι αλλιώς αναγκαία, όπως είναι τα μολύβια και τα τετράδια. Περιποιηθείτε τα, γράψτε τις ετικέτες και μπείτε γλυκά –όσο γίνεται- στη διάθεση της νέας σχολικής χρονιάς.

-Μιλήστε μεταξύ σας

Αν βλέπετε ότι το παιδί σας κλείνετε στον εαυτό του και δεν δείχνει καν χαρούμενο που θα ξανασυναντήσει τους συμμαθητές του, μιλήστε. Ανοίξτε εσείς τη συζήτηση και πείτε του ότι και εσείς έχετε άγχος με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά. Ακούστε με προσοχή τι είναι αυτό που αγχώνει τελικά το παιδί σας και προσπαθήστε να βρείτε λύσεις. Λογικές απαντήσεις και τη διαβεβαίωση ότι σε εσάς μπορεί να μιλάει για οτιδήποτε το απασχολεί. Αγκαλιά και ενθάρρυνση. Πείτε του πως το σχολείο είναι το σκαλοπάτι που θα το βοηθήσει να φτάσει εκεί ψηλά που ονειρεύεται!

Πηγή: mommy.gr