Το 4ο Γυμνάσιο υλοποιεί το πρόγραμμα «The Butterflyproject»

Το 4ο Γυμνάσιο «Γιώργος Σεφέρης» κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς υλοποιεί το πρόγραμμα «The Butterflyproject»που διοργανώνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Houston σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το σχολείο μας συνεργάζεται με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας. Πριν δυο χρόνια υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «ΤheCrocusProject», στην υλοποίηση του οποίου βοήθησε και η Εβραϊκή Κοινότητα Τρικάλων.

Με αυτό το πρόγραμμα ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών χωρών, ώστε να υλοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο  η κατασκευή 1.500.000 κεραμικών πεταλούδων, δηλαδή τόσων, όσα και τα παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα σε όλη την Ευρώπη. Μέσω αυτού του προγράμματος γνωρίζουμε τις ιστορίες των δολοφονημένων παιδιών, και δημιουργούμε έναν χώρο μνήμης, είτε στο σχολείο με την έκθεση των πεταλούδων που έχουν κατασκευάσει τα παιδιά, είτε στον χώρο μνήμης που έχει ειδικά δημιουργηθεί στο ΕΜΕ. 

Tο θέμα είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του PavelFriedman που γράφτηκε το1942 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Terezin. Δύο χρόνια αργότερα ο Friedman πέθανε στο Auschwitz. Ενάμιση εκατομμύριο παιδιά υπολογίζεται ότι θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η πεταλούδα, σύμβολο αναγέννησης και μεταμόρφωσης στο ποίημα του Friedman, συμβολίζει όλα τα αθώα θύματα του πολέμου, μίαπεταλούδα για κάθε χαμένο παιδί. Αυτό το γεγονός μας παρακίνησε και τα παιδιά εκφράστηκαν, φτιάχνοντας διαφορετικές πεταλούδες, όπως διαφορετικά ήταν και όλα τα χαμένα παιδιά, παιδιά που ήταν φτιαγμένα να ζουν ελεύθερα όπως οι πεταλούδεςκαι να μην φυλακίζονται.

Το πρόγραμμα ανέλαβαν ο φιλόλογος του σχολείου μας κ. Μιχαλάκης Κώστας και η εικαστικός κ. Ράμπια Δέσποινα, η οποία ενέπνευσε τα παιδιά να δημιουργήσουν πολύχρωμες και διαφορετικές όπως διαφορετικά ήταν και τα παιδιά που πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι πεταλούδες σε λίγο καιρό θα κοσμούν το ισόγειο του σχολείου μας, στέλνοντας μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διδάξεις ιστορία στους μαθητές! Ας ελπίσουμε ότι οι νέες γενιές θα αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος και του παρόντος, γιατί ο άνθρωπος χρειάζεται μόνο υγεία και ειρήνη για να ζήσει και να δημιουργήσει.