Το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων “Οδυσσέας Ελύτης ” υποδέχτηκε τους Ευρωπαίους Εταίρους του στα Τρίκαλα!!

IMG 4257

Με πρωτοφανή επιτυχία για τα σχολικά δεδομένα πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνάντηση των συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Σύμπραξης Comenius “Learn to Learn! Develop your Autonomy in Learning!”στα Τρίκαλα την εβδομάδα που μας πέρασε απο 10 έως 15 Νοεμβρίου 2014.

Οι ακόλουθοι εταίροι: από το νησί Reunion της Γαλλίας το σχολείο Legt de Verger, από την Ιταλία το σχολείο Istituto di Istruzione Superiore “E.Usuelli Ruzza”, από την Λετονία το σχολείο Vecpiebalgas Vidusskola, από την Πολωνία το σχολείο Liceum w Zespole Szkol Gimnazjum i Liceum Ogolnoksztalcace w Dobrzejewicach, από την Ρουμανία, που αποτελεί και την συντονίστρια χώρα του προγράμματος, το σχολείο Colegiul Tehnic ” George Baritiu “, από την Τουρκία το σχολείο Maltepe Kiz Teknik ve Meslek Lisesi και φυσικά από την διοργανώτρια χώρα της Ελλάδας το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων “Οδυσσέας Ελύτης” επισκέφτηκαν το σχολείο της πόλης μας, το οποίο αποτέλεσε το χώρο εργασιών της συνάντησης.

Στα πλαίσια των εργασιών, οι μαθητές παρουσίασαν ταινίες μικρού μήκους που είχαν ετοιμάσει με τους ίδιους στο ρόλο του καθηγητή, με σκοπό την καταγραφή προτάσεων και ιδεών που θα σκιαγράφουν την προώθηση της αυτονομίας στην μάθηση. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε το πέμπτο κεφάλαιο του Language Minimum Phrasebook, το οποίο περιλαμβάνει τις ελληνικές λέξεις με την μετάφρασή τους στα Αγγλικά και προκύπτει κάθε φορά από τη συνεργασία των παιδιών που συμμετέχουν στην αντίστοιχη συνάντηση. Ακολούθησαν διάφορες δράσεις και δραστηριότητες οι οποίες εστίαζαν στο να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες καθώς και επικοινωνιακές δεξιότητες άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, κουλτούρας, ηλικίας, φύλου, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης κλπ.

IMG 4464

Μετά το πέρας του ενδοσχολικού έργου, δόθηκε στα παιδιά μας η δυνατότητα να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αυτονομία στη μάθησή τους αφού ανέλαβαν το ρόλο των ξεναγών και πραγματικά κατάφεραν να διδάξουν σε 47 αλλοδαπούς μαθητές και καθηγητές άφθονα στοιχεία τοπικής αλλά και εγχώριας νεότερης ιστορίας! Η επιτυχία τους δεν περιορίστηκε στα στενά όρια της παλιάς πόλης στην περιοχή Βαρουσίου αλλά επεκτάθηκε στην απαράμιλλου κάλλους φυσική και μυστικιστική ομορφιά των Μετεώρων όπου είχαμε την τιμή να καθοδηγηθούμε και να γαληνέψουμε με τη βοήθεια των ευγενέστατων και φιλόξενων μοναχών της Ι. Μ. Αγ. Στεφάνου.
Όλοι οι εταίροι μας από τις έξι συμμετέχουσες χώρες έμειναν άφωνοι από τη μοναδικότητα του τοπίου και την αβίαστη ηρεμία που αποπέμπει, ανεξαρτήτως θρησκείας και πίστης.
Η επίσκεψη μας στην Ελάτη, σε χωριά του Πηλίου, καθώς και η εκπαιδευτική μας περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου μπόρεσαν να προσθέσουν μόνο θετικά σημεία στην αναφορά των συνεργατών μας για τα Τρίκαλα και την Ελλάδα.
Αξίζει τέλος να αναφερθούμε στην άψογη φιλοξενία του Δημάρχου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και της Αντιδημάρχου κ. Βασιλένας Μητσιάδη, οι οποίοι με τη συνοδεία της ορχήστρας του Μουσείου Τσιτσάνη και με την εποπτεία του κ. Στέλιου Καραγεώργου, μας καλωσόρισαν στο χώρο του Δημαρχείου, μας συνεχάρησαν για το Πρόγραμμά μας και μίλησαν για τις ωφέλειες τέτοιων projects αφού κατά τη γνώμη τους προωθούν το σεβασμό και τη συνεργατικότητα και καθιστούν πρωταγωνιστές τους μαθητές και όχι τους πολιτικούς.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην παρουσία δύο σημαντικών γυναικών της εκπαίδευσης του τόπου μας, στη σύμβουλο της Αγγλικής Γλώσσας σε Τρίκαλα και Καρδίτσα κ. Μαριάνθη Μπατσίλα (την πρώτη ημέρα έναρξης των εργασιών) και στη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων κ. Βασιλική Κάκλα (την τελευταία ημέρα της απονομής των πιστοποιητικών συμμετοχής), οι οποίες είναι πάντα παρούσες σε καινοτόμες δράσεις εκπαιδευτικών και σχολείων.
Η πέμπτη συνάντηση αυτή των εταίρων στην πόλη μας έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επισκεπτόμενοι το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα, όπου οι πρόθυμοι ιδιοκτήτες Κώστας και Μαρούλα Κλιάφα βοήθησαν τους επισκέπτες να γνωρίσουν σφαιρικά τις διάφορες πτυχές της Τρικαλινής ζωής, χαρίζοντας τους συνάμα ένα αναψυκτικό της εταιρείας.
Ιδανικότερη περιγραφή της εν λόγω συνάντησης παραθέτουν τα αποσπάσματα- λεγόμενα των επισκεπτών :
”Αγαπητή Christine, αγαπητή Μαρία και αγαπητοί φίλοι από το Comenius, εμείς η ομάδα από τη Λετονία είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για τις πιο ζεστές αναμνήσεις που τώρα προστέθηκαν στις προηγούμενες. Θα ήθελα να πω για μια ακόμη φορά: όλοι ξέρουμε πως περιμένουμε τους φίλους μας, όλοι ξέρουμε πόσο υπέροχη είναι μια εβδομάδα μαζί , αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι να το νιώσουμε. Νιώσαμε καλοδεχούμενοι. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ!! Ήμασταν στην Vecpiebalga χτες το απόγευμα. Ο δρόμος για το σπίτι ήταν μακρύς και γεμάτος περιπέτειες άλλα είδαμε την Ακρόπολη και διασκεδάσαμε λίγο στην Αθήνα. Σας ευχαριστώ όλους σας άλλα ειδικότερα την Christine, την Μαρία, την Στέλλα, την Πηνελόπη, την Φωτεινή και τον Γιώργο. Τα θερμά μου χαιρετίσματα στην οικογένειες που φιλοξένησαν παιδιά μας, στον διευθυντή και τις καθηγήτριες.
Τις καλύτερες ευχές από την ομάδα της Λετονίας -Alise, Evelina, Karlis, Jekabs, Zanna, Daiga – γεμάτες συναισθήματα.”

IMG 4286

Angela Enny Ravazzi ( Αποστολή από Ιταλία )

«Γεια σε όλους! Θα ήθελα να πω <<ευχαριστώ >> ξανά για την υπέροχη εβδομάδα που περάσαμε μαζί . Πιστεύω πως αυτή η εμπειρία ήταν για μένα μια από τις ωραιότερες της ζωής μου και είμαι πολύ χαρούμενη που είχα την ευκαιρία αυτή. Έχω γνωρίσει φανταστικούς ανθρώπους ,μένοντας μαζί σας ,τρώγοντας πολύ (!) και μαθαίνοντας, αρχικά, πως είμαστε όλοι ίσοι παρόλο που προερχόμαστε από διαφορετικές εθνικότητες ,πολιτισμούς, κλπ. Δεν θα ξεχάσω κανέναν από εσάς επειδή αυτό που ένιωσα κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας είναι οτι δημιουργήσαμε μια μεγάλη οικογένεια και θα θυμάμαι την υπόσχεση της τελευταίας μέρας… Είμαι αισιόδοξη και πραγματικά πιστεύω πως θα συναντηθούμε ξανά.
Μου λείπετε και σας αγαπώ! <3»

Alice Gulbe (Αποστολή από Λετονία )

«Αισιόδοξοι, χαρούμενοι άνθρωποι! Πανέμορφη πόλη! Απίστευτα βουνά! Υπέροχες εμπειρίες και η καρδιά μας γεμάτη από θερμά συναισθήματα! Ήταν μια φανταστική εβδομάδα αυτή στην Ελλάδα! Σας ευχαριστούμε όλους και ειδικότερα ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αγαπημένη μου << Ελληνίδα αδερφή>> Στέλλα Μπαρέκα. Εύχομαι σε όλους τα καλύτερα! Καλή τύχη στις εξετάσεις σας ελπίζω να σας δω ξανά».

Daniela Chinde (Αποστολή από Ρουμανία – συντονίστρια του προγράμματος )

«Η ομάδα της Ρουμανίας επέστρεψε μετά από ένα μεγάλο ταξίδι. Ελληνική ομάδα σας ευχαριστώ για τα πάντα. Περάσαμε ωραίες στιγμές στην υπέροχη χώρα σας χάριν στις δικές σας προσπάθειες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους : Christine, Μαρία ,Δημήτρη, στους μαθητές και στις οικογένειες τους.»

Cristina Zoletto ( Αποστολή από Ιταλία – καθηγήτρια )

«Μόλις προσγειωθήκαμε στην Ιταλία και θα θέλαμε για άλλη μια φορά να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αγαπημένους μας οικοδεσπότες γιατί μας κάνατε να ζήσουμε αξέχαστες ημέρες στην όμορφη Ελλάδα. Και επίσης ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες , μας λείπετε όλοι ο καθένας σας ξεχωριστά και πάρα πολύ!»

IMG 4471 1

Arzu Borlas ( Αποστολή από Τουρκία – καθηγήτρια )

«Γεια σε όλους, φτάσαμε σώοι και αβλαβείς αν και όλοι νιώθουμε σαν να ήμασταν σπίτι μας με τις οικογένειές μας . Περάσαμε φανταστικές μέρες με εκπληκτικούς ανθρώπους για αυτό και στέλνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την Ελληνική ομάδα. Σας αγαπούμε όλους!»

Κατακλείοντας, το 3ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων “Οδυσσέας Ελύτης ” θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που με τις χορηγίες τους υποστήριξαν ενεργά και βοήθησαν το σχολείο μας στις δραστηριότητές του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των έξι χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία) οι οποίες συμμετέχουν μαζί μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius με τίτλο “Learn to Learn! Develop Your Autonomy in Learning!”
Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τις εταιρίες:
Βάκης
Βιοσάλ
Γιαννής
Κλιάφας
Μάτης
Μπουλογεώργος
Πράσινος Μύλος
Τρίκκης Εργοστάσιο Γάλακτος
Τυράς
Φώτης
Τέλος, θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε σε όλες εκείνες τις οικογένειες των μαθητών του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων που με απαράμιλλη θέρμη και ζεστασιά αγκάλιασαν τα παιδιά – μαθητές των 6 ευρωπαϊκών σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και απέδειξαν εμπράκτως για μια ακόμη φορά τι σημαίνει Ελληνική Φιλοξενία!
Η Παιδαγωγική Ομάδα του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων ” Οδυσσέας Ελύτης “
Ευάγγελος Αργυρόπουλος, Διευθυντής,
Κριστίν Φέρνες, συντονίστρια ΠΕ06
Μαρία Σαμαρά, ΠΕ06
Δημήτρης Λάσκος, ΠΕ19

.