Το 2ο γυμνάσιο στην Πολωνία με erasmus+

Επέστρεψε η  ομάδα εργασίας του 2ου Γυμνασίου Τικάλων από την συνάντηση των εταιρικών σχολείων που πραγματοποιήθηκε στo Sieradz της Πολωνίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος  ERASMUS+ με τίτλο “Rainbow Children”. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από την Ιταλία, την Τουρκία, την Ρουμανία, την Πολωνία, την Ελλάδα και την Λιθουανία. Στην αποστολή συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Μουτογεώργος Δημήτρης (ΠΕ06), Αστρίτη Εύη (ΠΕ06) και οι μαθητές Γεροβάϊος Γεώργιος, Μαρίνα Καρατζούλη και Μαρία Τσιάντα της Γ’ τάξης.

Η τέταρτη αυτή συνάντηση των εταιρικών σχολείων πραγματοποιήθηκε από 20 έως 27 Οκτωβρίου 2019 και το πρόγραμμα αφορούσε τα παιδιά των μεταναστών και προσφύγων και τις συνθήκες αποδοχής και ενσωμάτωσής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και της κοινωνίας γενικότερα στις χώρες υποδοχής και εγκατάστασής τους.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο σχολείο Szkoła Podstawowa Gminy Sieradz Im. Jana Pawła II όπου οι καθηγητές και οι μαθητές πήραν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις.

Επίσης, οι ομάδες εργασίας του προγράμματος επισκέφθηκαν το Δήμαρχο του Sieradz. Κατά τη συνάντηση αυτή υπήρξε ενημέρωση αναφορικά με την πολιτική και τις πρακτικές που εφαρμόζονται  στην περιοχή όσον αφορά  τις μεταναστευτικές ροές.

Στα πλαίσια του προγράμματος έγιναν τρεις εκδρομές – επισκέψεις: στο Torun και στο Wroclaw(επισκέψεις σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO) καθώς και στο Lodz.

Με την παραπάνω επίσκεψη δόθηκε η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να ανταλλάξουν απόψεις και  να καταθέσουν τις εμπειρίες τους για την εξεύρεση των καλύτερων πρακτικών προσέγγισης  του σοβαρού  θέματος της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης των παιδιών στα εκπαιδευτικά συστήματα και τις κοινωνίες γενικότερα.

Οι ομάδες εργασίας των εταιρικών σχολείων είχαν επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθούν  τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και εκπρόσωποι τους έδωσαν επίσης συνέντευξη στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι (κάντε κλικ στους συνδέσμους).

http://www.8tvr.pl/m/6647/projekt-erasmus-w-szkole-podstawowej-gminy-sieradz/https://www.youtube.com/watch?v=0Ej0tuGYFVc