To 2020 κρίνει την τετραετία Μητσοτάκη

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και ο πρωθυπουργός δείχνει να θέλει να το κάνει πράξη σε σχέση με την πορεία της κυβέρνησης του. Το πρώτο μισό της νέας χρονιάς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, θα αποτελέσει ένα crash test για τον πρωθυπουργό.

Εφόσον όλα όσα σχεδιάζει επαληθευθούν, τότε η πορεία της διακυβέρνησής του θα έχει αισιόδοξη προοπτική. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα θα είναι ανοιχτά. Η μάχη θα δοθεί για την κυβέρνηση σε πολλά μέτωπα και μάλιστα θα αρχίσει πολύ νωρίς.

– Στις 2 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογράψει με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed.

– Στις 7 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τραμπ στο Λευκό Οίκο με πρωταρχικό του στόχο την ενίσχυση των  συμμαχιών της Ελλάδας.

– Στις 29 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Ιδιαίτερο χρώμα πάντως στις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη τους προσεχείς μήνες θα δώσει η επιλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Το περιθώριο για την ανακοίνωση του ονόματος εκπνέει στις 13 Φεβρουαρίου, με τις πληροφορίες να μην αποκλείουν την πιθανότητα ο κ.Μητσοτάκης να επιλέξει να εξαντλήσει την θεσμική προθεσμία.

Παράλληλα πηγές θέλουν τον κ.Μητσοτάκη να μην έχει εγκαταλείψει το σενάριο περί γυναικείας παρουσίας στην Ηρώδου Αττικού. Σε κάθε περίπτωση πάντως όλα δείχνουν ανοιχτά.

Μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό θα αποτελέσει και ο νέος εκλογικός νόμος. Πριν από μερικά 24ωρα συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εσωτερικών και έθεσαν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Ο νέος εκλογικός νόμος θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο και θα ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι απαιτούμενες 200 ψήφοι δε θα βρεθούν, προκειμένου ο νέος νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, γιαυτό και είναι δεδομένο ότι οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι διπλές. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θεωρούνται το νούμερο ένα σενάριο εντός του Μεγάρου Μαξίμου, με τον κ.Μητσοτάκη να επιμένει ότι αυτό θα γίνει το 2023.

Βάρος θα πέσει και στον ευαίσθητο τομέα της οικονομίας, στον οποίο ο κ.Μητσοτάκης ποντάρει πολλά, σε μία εμπροσθοβαρή λογική. Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει επίσημα πλέον στο Eurogroup την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με τελικό στόχο το 2021 να αρχίσει ο πήχης να χαμηλώνει.

Εφόσον όλα εξελιχθούν βάση του κυβερνητικού σχεδιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάπου λίγο πριν από την έναρξη του καλοκαιριού θα κληθεί να κάνει «ταμείο». Τότε θα επανακαθορίσει προτεραιότητες και επιλογές, θα αναλύσει κέρδη και ζημίες και θα σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του.

Liberal.gr