Το 1o γυμνάσιο Καλαμπάκας διοργάνωσε την 3η διακριτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ SAVEE.A.R.T.H.

Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ 2020-2023: «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων» και του εγκεκριμένου σχεδίου με τίτλο «SAVEE.A.R.T.H.» διοργάνωσε την 3η διακρατική συνάντηση από  4  έως 8Απριλίου 2022. Στη συνάντηση συμμετείχαν 38μαθητές και εκπαιδευτικοί από πέντε ευρωπαϊκέςχώρες, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Σουηδία και Ολλανδία.Λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας πρόκειται για την πρώτη φυσική διακρατική συνάντησηως ανταλλαγή ομάδων μαθητών, διάρκειας 5 ημερών.

Όλες οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα είχαν ως κύριο άξονατο στόχο 7, τη βιώσιμη και καθαρή ενέργεια και κατ’επέκτασητις ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςυπό το πρίσματων  17 στόχων  βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

Αναλυτικά οι ημέρες της συνάντησης κύλησαν ως εξής:

Τη Δευτέρα, 5Απριλίουστο σχολείο μας έλαβε χώρα μια εγκάρδια τελετή υποδοχής από τον Διευθυντή, κ. Βασίλη Παππά, την Υποδιευθύντρια κα Παρασκευή Νικολογιάννη όλους τους καθηγητές και τους μαθητές. Οι φιλοξενούμενοι ενθουσιάστηκαν από τους παραδοσιακούς χορούς και από τα τραγούδια της χορωδίας μας που επιμελήθηκε η κα Νατάσα Τριμίντζιου. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και έγινε παρουσίαση του σχολείου. Ακολούθως, παρουσιάστηκαν εκτενώς όλες οι εργασίες και δημιουργίες των μαθητών σε βίντεο, powerpoint κ.α. με τη χρήση διάφορων ψηφιακών εργαλείωνστην αίθουσα προβολών.

Τέλος,πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της Καλαμπάκας, όπου μας υποδέχθηκανοι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Λίπας Δημήτριος, Τσακίρης Βασίλειος και Παπανικολάου Γεώργιοςκαι επίσης έγινε επίσκεψη-υποδοχή στο τουριστικό περίπτερο από τον κ. ΣπύροΝικολογιάννη,προσφέροντας όμορφα αναμνηστικά δώρα.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη με ξενάγηση στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μουσείο Μανιταριών.

Την Τρίτη, 6 Απριλίου οργανώθηκε μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη με τη συνοδεία ξεναγού στους ιερούς βράχους των Μετεώρων όπου όλοι θαύμασαν το μαγευτικό τοπίο. Ακολούθησε επίσκεψη σε δύο μονές, την Ι.Μ. Βαρλαάμ και την Ι.Μ. Στεφάνου. Επίσης, παρακολουθήσαμε τις εξαιρετικές προβολές στο Κέντρο Ψηφιακής Προβολής Μετεώρων.

Την Τετάρτη, 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ΚΠΕ Μουζακίου όπου έγινε παρουσίαση της υδροηλεκτρικής ενέργειας και μια ομαδοσυνεργατική εργασία. Ακολούθησε επίσκεψη στο φράγμα της λίμνης Πλαστήρα και τέλος οι μαθητές επιδόθηκαν σε αθλητικέςδρστηριότητες όπως κωπηλασία, τοξοβολία  και υδροποδήλατο.

Την Πέμπτη,8 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εξόρμηση σε Βόλο-Πήλιο, όπου ξεναγήθηκαν στο Διμήνι- παλαιολιθικό οικισμό καθώς καιστοΑθανασάκιο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Πήλιο και συγκεκριμένα στην Μακρυνίτσα.

Την τελευταία μέρα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμετο ΚΠΕ Τρικάλων, όπου έγιναν παρουσιάσεις για την ηλιακή ενέργεια και πειράματα για την αιολική ενέργεια. Ευχαριστούμε θερμά την κα Τερέζα Κοτρώνη και τον κ. Θωμά Κόκκαλη. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο μουσείο του Μύλου Ματσόπουλου, όπου οι μαθητές περιηγήθηκαν σε έναν παραδοσιακό νερόμυλο καιείδαντη μετατροπή της μηχανικής  ενέργειας (με τη δύναμη του νερού) σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ευχαριστίες από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας

Ο Διευθυντής κ. Παππάς Βασίλειος, και η ομάδαErasmus+ του σχολείου ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο  Καλαμπάκας  κ. Αλέκο Θεόδωρο, και ιδιαιτέρως τους κ.κ. Αντιδημάρχους:Καθημερινότητας, Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος κ. Τσακίρη Βασίλειο , Τουρισμού, Πολιτισμού, Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης κ. Λίπα Δημήτριο και Αθλητισμού, Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ.Παπανικολάου Γεώργιοκαθώς επίσης και τον κ. Νικολογιάννη Σπύρο, ειδικό Σύμβουλο Τουρισμού.

Θερμές ευχαριστίες στο ξενοδοχείο KostaFamissi  για τη ζεστή φιλοξενία αλλά και για την παράθεσηγεύματος προς τιμήν των Ευρωπαίων φιλοξενούμενων.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά την ΟρειβατικήΛέσχη Καλαμπάκας και ιδιαιτέρως τον κ. Σιάχο Αχιλλέα  και τον κ. Μητρονάτσιο Αριστείδη για την πανέμορφη πεζοπορία 2 ωρών που διοργάνωσαν για τους Ευρωπαίους φίλους μας. Θα μας μείνει αξέχαστη!

Η συντονίστρια  Νταφούλη Ματίνα και η παιδαγωγική ομάδα του ERASMUS+  C.H.A.N.G.Ε.  του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας