Το 13ο δημοτικό σχολείο στη Γένοβα

Κυλά ο χρόνος και το  σχολείο μας ταξίδεψε στην ιστορική και πανέμορφη Γένοβα της Ιταλίας για τελευταίο projectErasmus+ της σχολικής χρονιάς, σε συνεργασία με την ομάδα νέων «Ιχνηλάτες του Φωτός».

Η θεματική του προγράμματος  (2018-2-IT03-KA105-014110)είχε σχέση με τον τρόπο εξεύρεσης εργαλείων  απεικόνισης και οπτικής διευκόλυνσης, για σκέψη και δημιουργία αλλαγών. Με πιο απλά λόγια μέσα από τη ζωγραφική και τη σκιτσογραφία τα παιδιά να αποτυπώνουν τα συναισθήματα τους, να τα διαχειρίζονται και να τα εξωτερικεύουν.

Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και νέοι από την οικοδέσποινα Ιταλία και τις Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Γερμανία, Ισπανία, Εσθονία.Οι εργασίες  ήταν πολύπλευρες, άκρως ενδιαφέρουσεςκαι κατατοπιστικές.  Διδαχθήκαμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας με τρόπους , ώστε να τα εξωτερικεύουμε χωρίς αναστολές, αποτυπώνοντας τι νιώθουμε με δημιουργικούς τρόπους, μέσα από ζωγραφική, σκίτσα και παιχνίδια. Ακόμη δημιουργούσαμε εικόνες της καθημερινότητας μέσω κατασκευών. Τι μας αρέσει- τι δεν μας αρέσει, πως αντιδρούμε στη χαρά-λύπη. Διαχείριση των εντάσεων. Απόρριψη, αποδοχή, πόνος, φόβος, άγχος, απόγνωση, μοναξιά, διασκέδαση, χαρά και τόσα άλλα μας κατακλύζουν μεγάλους και παιδιά στην καθημερινότητα μας. Όταν καταφέρουμε να τα αποκωδικοποιήσουμε με εκφραστικό τρόπο χωρίς να εκτιθέμεθα, τότε έρχεται και η καλύτερη διαχείριση. Ειδικά για την παιδική ηλικία που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, θεωρείται κρίσιμος ο τρόπος έκφρασης. Σε ένα τομέα που επικεντρωθήκαμε ήταν  οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι πρόσφυγες. Η Γένοβα είναι μια πόλη που λειτουργεί με καταλυτικό τρόπο στην αποδοχή και υποδοχή των προσφύγων με τις ανεπτυγμένες δομές που διαθέτει μέσω του τοπικού Δήμου, του κράτους και ιδιωτών. Αποκομίσαμε πολλά από το project και με την επιστροφή μας, διαδώσαμε τα αποτελέσματα στους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου, μέσα από σειρά δραστηριοτήτων έκφρασης.

Και λίγα λόγια για την περιοχή. Η Γένοβα ή Γένουα γνωστή και από τις επαφές των κατοίκων της με τους Βυζαντινούς, λόγω εμπορίου,  φημίζεται για την πρώτη οργανωμένη τράπεζα στον πλανήτη που ιδρύθηκε εκεί με το κτίριο να λειτουργεί σήμερακαι βέβαια να μη ξεχνάμε πως είναι η πατρίδα του Χριστόφορου Κολόμβου. Μια πόλη που διατηρεί την οικιστική και πολιτισμική της παράδοση, αμφιθεατρική, με λιμάνι εμπορικό-επιβατικό. Η ιστορία φαίνεται παντού. Η οδός Γαριβάλδη με κτίρια μοναδικά, προστατευμένα από την UNESCO. Η καθολική πίστη έντονη με κατάσπαρτους ναούς. Η μεσαιωνική πόλη με το κάστρο να  την περικλείει, συνδέεται με το σύγχρονο περιβάλον. Περίφημο το ενυδρείο  της, ο θόλος με το βοτανικό κήπο και τα πολλά μουσεία. Εξαιρετικό το πανεπιστήμιο με ιστορία που μιλά. Βέβαια να μην παραλείψουμε και την εξοχή των Γενοβέζων που ξεπερνά τη φήμη της. Η περίφημη Ιταλική Ριβιέρα με το Πορτοφίνο, την Σάντα Μαργαρίτα, το Καμόλι και τόσα άλλα μέρη εκπληκτικής φυσικής και αρχιτεκτονικής ομορφιάς.

Δίνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη σχολική χρονιά με νέες δράσεις.

Καλό καλοκαίρι!!

 

Η ομάδα του 13ου Δ. Σχ. Τρικάλων

Μαθητές & Δάσκαλοι