Την προώθηση αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Φαρκαδόνας ζητά ο πρόεδρος της ΕΑΣΤ

eas_trikalon_copy_copy

 

 

Επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας στον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη Κωνσταντίνο και στον  πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Σαρρή Θεόδωρο σχετικά με τις πλημμύρες στην περιοχή της Φαρκαδόνας τονίζοντας τα εξής :

 

 Κύριε Υπουργέ,

Η λεκάνη της Φαρκαδόνας, για πολλοστή φορά πλημμύρισε με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο αλλά και στην φυτική παραγωγή. Ζώα πνίγηκαν, στάνες καταστράφηκαν,  χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών θάφθηκαν κάτω από τόνους λάσπης.

Οι περιοχές του δήμου Φαρκαδόνας αντιμετωπίζουν συχνά πλημμυρικά φαινόμενα από το φθινόπωρο  μέχρι και την άνοιξη και έντονα προβλήματα λειψυδρίας το καλοκαίρι, φαινόμενα που έχουν ως συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η γεωργική παραγωγή να αντιμετωπίζει προβλήματα και λόγω των καταστροφών μειώνεται το εισόδημα των αγροτών , διογκώνεται το κόστος της παραγωγής,  εντείνεται  η ανασφάλεια  για το αύριο, ειδικά στις σημερινές αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Κατόπιν αυτών ζητάμε:

-Την άμεση εκτίμηση των ζημιών και τη δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

– Τον άμεσο χαρακτηρισμό της ευρύτερης περιοχής της Φαρκαδόνας ως πλημμυροπαθούς.

(Υπάρχει και σχετική παλαιότερη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Τρικάλων).

-Τη διαφοροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ λόγω των ιδιαιτεροτήτων, που προαναφέρουμε, της περιοχής προκειμένου να αποζημιώνονται οι πληγέντες δίκαια για τις σωρευτικές καταστροφές που υφίστανται, αλλά και να παρακάμπτονται γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως εκείνες που προβλέπουν τη διατήρηση επί μέρες των νεκρών ζώων στις στάνες .

-Την προώθηση αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

-Την αξιοποίηση του ποτάμιου συστήματος του Πηνειού και των παραποτάμων του με  την προώθηση της κατασκευής φραγμάτων (Νεοχωρίτη κλπ) μιας  και υπάρχουν οι σχετικές μελέτες, αφενός για να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα και αφετέρου να χρησιμοποιείται αυτό το νερό για την άρδευση των καλλιεργειών του κάμπου τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και  παρατηρείται λειψυδρία.

 

.